Ješić: Dodeljeno 2,5 miliona evra za razvoj poljoprivrede

Preostalo je da se podeli još 341 milion dinara

07. avg 2013

Vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je danas da je u proteklih godinu dana u pokrajini otvoreno pet kreditnih linija za podršku registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

„Podizanje profitabilnosti i produktivnosti po hektaru, odnosno dominatno ulaganje u kapitalne investicije u vojvođansku poljoprivredu je cilj koji je Pokrajinki sekretarijat za poljoprivredu postavio pre godinu dana“, naveo je Ješić predstavljajući rezultate rada sekretarijata posle godinu dana.

Precizirao je da su otvorene kreditne linije za navodnjavanje, podizanje protivgradnih mreža, plastenike, male preređivačke kapacitete i za seoski turizam.

„Do sada je podeljeno 284 miliona na 420 korisnika, a preostao je još 341 milion dinara. Sredstva su deljena po proceduri kakva se primenjuje u EU kako bi naši poljoprivrednici, kada se stvore uslovi, bili spremni da konkurišu za sredstva iz evropskih fodova“, kazao je Ješić.

Prema njegovim rečima, jedna od najznačajnijih kreditnih linija jeste linija za nabavku sistema za navodnjavanje, jer su potpisani ugovori sa 190 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava za sisteme koji pokrivaju 2.500 hektara, a do kraja godine pod sistemima za navodnjavanje biće još 3.000.

„Drugi značajan projekat koji smo pokrenuli pre godinu dana je podizanje protivgradnih mreža na zasadima voća u Vojvodini. Trenutno je protivgradnim mrežama pokriveno 220 hektara, a do kraja godine biće pokriveno još 150 hektara“, naveo je Ješić.

Za razvoj prerađivačkih kapaciteta malih i srednjih preduzeća u domaćinstvima do sada je potrošeno 23 miliona, a ova mera odnosi se na podizanje kapaciteta i konkurentnosti mini-mlekara i mesara, kao i na usaglašavanje s evropskim standardima u proizvodnji.

„Za podizanje plastenika do sada je plasirano 17 miliona od ukupuno 63 miliona dinara. Ta mera posebno je značajna za poljoprivredne proizvođače koji rade na malim površinama gde želimo da povećamo profitabilnost po hektaru“, rekao je Ješić.

Ocenio je i da su se i mere podsticanja staračkih domaćinstava da svoje zemljište ustupe u mlađim poljoprivrednicima iz njihove sredine pokazale veoma uspešnom, jer je do sada 5.500 staračkih domaćinstava dobilo ukupno 204 miliona dinara.

„Konkurs koji do sada nije dao očekivane rezultate odnosi se na dodelu sredstava lokalnim samoupravama i mesnim zajednicama za uređenje kanalizacionih sistema i vodovodne mreže, jer je od 190 prijava svega pet bilo pravilno popunjeno“, rekao je Ješić i naveo da je za tu konkursnu liniju predviđeno 290 miliona dinara.

Ješić je istakao da je prošle godine urađen veliki posao na restrukturiranju vodoprivrede u pokrajini, jer je investirano više od 1,2 milijarde dinara u uređenje kanalske mreže.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga