Jesenji noviteti Art klinike

Art klinika predstavlja od 16. oktobra izložbu Žolta Kovača “Dobra i loša slika, Glupa slika, Sjajna slika”, kojom taj umetnik rekapitulira sopstveni pristup slici i ukazuje na moguće interpretacije promena u savremenom slikarstvu

14. okt 2012

Art klinika predstavlja od 16. oktobra izložbu Žolta Kovača “Dobra i loša slika, Glupa slika, Sjajna slika”, kojom taj umetnik rekapitulira sopstveni pristup slici i ukazuje na moguće interpretacije promena u savremenom slikarstvu. Za 18. oktobar Art klinika je najavila i promociju monografije o “Eutanazija 2009-2012” o protekle tri godine svog rada, kao i nekoliko publikacija iz nove edicije posvećene projektima “Prelazimo prag” i “Publici na noge”.

Kovačev rad “Dobra i loša slika…” je konceptualni pristup slici u kojem se ispituje šta bi to bila dobra slika.

Prema rečima Kovača, u savremenom slikarstvu se podrazumeva da je slika dobra, ako pod dobrim podrazumevamo likovne elemente i dizajn slike.

“To više nije merilo kvaliteta slike, a ne može biti ni tema slike. Danas je važnije pitanje da li je slika relevantna, da li se bavi temama koje su važne. Glupe slike su nastale kao impresija zasnovana na sadržajima koje nude glavni kanali elektronskih medija, posebno televizija. Sjajne slike na neki način pristaju na realnost koju su Glupe slike kritikovale, i pokušavaju da pošalju poruku tako da ona stigne do publike i to ne bilo koje publike, već publike u Srbiji”, naveo je Kovač, koji je rođen 1975. u Pančevu, a živi u Beogradu, gde radi na Visokoj školi strukovnih studija Beogradska politehnika, na predmetima Crtanje, Slikanje i Multimedijalne prezentacije.

U Beogradu je na Fakultetu likovnih umetnosti diplomirao i magistrirao, na odseku Slikarstvo, a 2010. upisao je doktorske umetničke studije. Od 2000. do 2002. godine pohađao je i Školu za istoriju i teoriju slike pri Centru za savremenu umetnost u Beogradu.

Art klinika najavila je za 18. oktobar najavila promociju svoje monografije “Eutanazija 2009-2012”, a o knjizi, aktivnostima i programima Art klinike govoriće režiser Zlatko Paković.

Takođe, biće predstavljene publikacije iz nove edicije Art klinike koja je fokusirana na posebne projekte: “Prelazimo prag”, posvećena akciji izvedenoj u saradnji sa Ženama u crnom u znak sećanja na žrtve iz Srebrenice, i “Publici na noge” o velikoj rasprodaji umetnosti koja se već dve godine tokom leta i jeseni održava na Limanskoj pijaci.

U okviru “Velike rasprodaje umetnosti”, 13. oktobra na Limanskoj pijaci organizovana je izložba radova nastalih u julu ove godine na radionici “Na istom zadatku”, koje su realizovala deca iz škole “Milan Petrović” i “instruktori” – umetnici, članovi i saradnici Art klinike. Ta crtačka radionica, u kojoj deca i umetnici zajednički rade na istim platnima, već treću godinu se održava na Edukativnom kampu škole na Čeneju, a ovogodišnja tema bila je “Šta želim da postanem”.

Art klinika predstaviće – kroz izložbu fotografija “Gradilišta” – i projekat “Šok alijansa”, koji podrazumeva lanac takozvanih mikro galerija koji, u saradnji sa drugim asocijacijama u gradu, promoviše novi izlagački koncept i obogačuje gradski izlagački prostor. Fotodokumentacija predstavlja prvu fazu projekta: gradilišta na četiri lokacije u gradu – u Sportskom društvu “Partizan” (Sokolski dom) u Petrovaradinu, Mađarskom kulturnom i umetničkom društvu “Petofi Sandor” na Telepu, ŠOSO “Milan Petrović” i u Sinagogi, sa pratećim dnevnikom radova.

Sajt Art klinike je www.artklinika.rs (www.facebook.com/art.klinika).

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga