Jerkov položila vence na spomenik partizanima

Novi Sad će ostati grad u kom neće biti mesta za fašizam ni u kom obliku

07. jula 2012

Predsednica Skupštine grada Novog Sada Aleksandra Jerkov, povodom obeležavanja 7. jula, godišnjice antifašističkog ustanka naroda Srbije, položila je danas cveće na spomen-obeležja Novosadskom partizanskom odredu na Novom groblju u Novom Sadu i na Čeneju.

“Ljudima kojima smo danas odali poštu, Vojvodina i Novi Sad duguju zaista mnogo. Oni su nam omogućili da i danas, više od 70 godina  kasnije, mi sa ponosom možemo da se setimo uloge koju je Srbija imala u Drugom svetskom ratu”, kazala je Jerkov.

Ona je dodala da Novosađani sa ponosom mogu da se sećaju Novog Sada, grada heroja, koji je podneo mnoge žrtve u antifašističkoj borbi.

„Na svaki mogući način treba da pokažemo da je Novi Sad uvek bio grad u kom nije bilo mesta za fašizam i mogu sigurno da tvrdim da će Novi Sad ostati grad u kom neće biti mesta za fašizam ni u kom obliku”, istakla je Aleksandra Jerkov.

Ocenila je da se danas u Srbiji jako malo stvari zna jasno te da „ni ideološki, ni dnevno-politički, ni strateški, ne znamo na koju stranu da krenemo”.

„Više od 70 godina kasnije, mnogi pokušavaju Srbiju da svrstaju na gubitničku stranu u Drugom svetskom ratu. To je nešto što Srbija i Novi Sad svakako ne smeju da dozvole”, kazala je Jerkov.

Cveće na spomen-obeležja je položio i zamenik gradonačelnika Novog Sada Siniša Sević, predstavnici SUBNOR-a, delegacija rezervnih vojnih starešina i predstavnici Vojske Srbije.

Na današnji dan, 7. jula 1941. godine, posle narodnog zbora na tradicionalnom vašaru u Beloj Crkvi, došlo je do okršaja između kvislinške žandarmerije i pripadnika novoformiranog lokalnog partizanskog odreda.

Taj događaj predstavljao je početak antifašističkog ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga