Jerkov: Pitanje Vojvodine je već internacionalizovano

Nije Vlada Srbije ta koja se pita da li će se EU, Savet Evrope i UN baviti pitanjem Vojvodine, jer su ta pitanja predmet njihovog interesovanja po prirodi stvari

29. jula 2012

Portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandra Jerkov izjavila je da pitanje odluka Ustavnog suda Srbije, kojima su dodatno derogirane ionako niske nadležnosti Vojvodine, mora da s einternacionalizuje.

– Ono je već i internacionalizovano samim tim što se odlukama Ustavnog suda snižava dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava, kao i socijalne brige o građanima Vojvodine. To svakako neće ostati nezapaženo od strane međunarodne zajednice, čak i da Vojvodina ne čini ništa po tom pitanju. Tako nešto, naime, moderne države koji imaju nameru da budu deo EU ne bi smele sebi da dozvole. Nemamo nameru da se dogovaramo o nivou autonomije Vojvodine sa onima koji su tu autonomiju ukinuli i smatramo da  Vlada Vojvodine treba da nastavi da funkcioniše kao i do sada, kazala je Jerkov.

* Novi republički premijer poručio je da zahtevi za internacionalizaciju pitanja autonomije predstvljaju ekstremistički stav i da to neće dozvoliti?

– Kada je reč o snižavanju dostignutog nivoa ljudskih i manjinskih prava, to je pitanje koje apsolutno ne zavisi od Vlade Srbije, jer time što je pristala da bude članica Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope i time što se opredelila za evropske integracije, Srbija je neka pitanja već prepustila  međunarodnoj zajednici, a među njima je i briga o ljudskim i manjinskim pravima. I nije na Vladi Srbije da dozvoli ili ne dozvoli da se EU, Savet Evrope i Ujedinjeni nacije bave time, jer su ta pitanja predmet njihovog interesovanja po prirodi stvari. Jedini način da Srbija izbegne da se Savet Evrope bavi nivoom ljudskih prava u našoj zemlji, jeste da istupi iz SE.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga