- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Jerkov: Osam mandata za LSV u pokrajini i pet u republici

Portparolka Lige socijademokrata Vojvodine (LSV) Aleksandra Jerkov izjavila je danas da ta stranka za sada ima osam poslanika u Skupštini Vojvodine i pet u Skupštini Srbije.

Jerkov je na konferenciji za novinare u Novom Sadu rekla da, na osnovu obrađenih 84,5 odsto glasova u pokrajini, vodi DS sa 20,68 odsto osovojenih glasova, druga je SNS sa 18,09 odsto, dok je LSV treća sa 11,51 odsto osvojenih glasova.

Koalicija oko SPS osvojila je 11,18 odsto, SVM 6,33 odsto, SRS 6,21 odsto, dok je iznad cenzusa još jedino DŠ sa 5,86 odsto osvojenih glasova. Koalicija Preokret, Dveri i URS su ispod cenzusa.

„To znači da smo najverovatnije osvojili osam mandata i gotovo da ne postoje mogućnosti za promenu rezultata“, rekla je Jerkov i podsetila
da LSV ima i osam kandidata u drugom krugu izbora po većinskom sistemu.

Izbori za Skupštini Vojvodine odvijaju se po kombinovanom izbornom sistemu, tako što se 60 poslanika bira po proporcionalnom sistemu sa stranačkih lista, a preostalih 60 po većinskom sistemu.

Jerkov je rekla da prema trenutnoj preraspodeli mandata za Skupštinu Srbije LSV-u sa liste „Izbor za bolji život“ pripada pet poslaničkih mesta, ali će nakon odlaska nekih kandidata na javne funkcije toj stranci pripasti još jedan ili dva mandata.

„S obzirom na to da je DS jasno rekla da neće pregovarati do kraja izbornog procesa, smatramo da je to ispravna odluka i da ćemo tek nakon što vidimo izgled buduće Vlade odlučiti da li to prihvatljivo za nas“, rekla je Jerkov.

Portparolka LSV je rekla da je ta stranka prešla cenzus u 26 od 45 lokalnih samouprava u Vojvodini i da su izuzetno zadovoljni rezultatima, jer su mnogo bolji u odnosu na prethodne izbore.

Prema podacima LSV sa svih biračkih mesta u Novom Sadu, najviše glasova za Skupštinu grada osvojila je DS – 17,79 odsto, sledi SNS sa 15,72 odsto i LSV sa 15,59 odsto, a cenzus su prešli još DŠ, SPS, Dveri i Romska demokratska partija.

„Posebno smo ponosni na ove rezultate jer je za nas Novi Sad glavni grad. Izjednačen rezultat sa DS i SNS uverava nas da je prošlo vreme samo dve partije i da sa ravnopravne pozicije započinjemo pregovore sa DS oko formiranja gradske vlasti“, rekla je Jerkov.

Iako je aktuelni gradonačelnik Igor Pavličić najavio da će ostati na funkciji i u narednom mandatu, Jerkov je rekla da o personalnim rešenjima nije bilo reči i da LSV i dalje smatra da je njihov kandidat najbolje rešenje za tu funkciju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!