Jerkov o pretnji Šešelja: Ne treba mi izvinjenje Vučića već da se sprovodi zakon

"Osećam se ugroženo zbog toga što očigledno nasilnici u ovoj zemlji prolaze nekažnjeno

12. apr 2019

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov izjavila je u Novom danu da će podneti krivičnu prijavu protiv Vojislava Šešelja s obzirom da tužilaštvo nije reagovalo po službenoj dužnosti na pretnje koje joj je uputio lider radikala.

„Pretnje doživljavam ozbiljno zbog toga što sada meni Vojislav Šešelj preti da ću ostati bez kose, zbog njegove politike devedesetih su ljudi ostajali bez glava. Ne doživljavam to kao pretnju zbog sebe, mnogo je veći problem što on na taj način, na koji godinu dana maltretira mene, maltretira i mnoge građane Srbije koji se osećaju izuzetno uplašeno i nebezbedno, pre svega one u Hrtkovcima“, rekla je Jerkov.

Jerkov kaže da, iako su to javno upućene pretnje i krivično delo po kom treba da se postupa po službenoj dužnosti, niko iz tužilaštva i policije nije stupio u kontakt s njom.

„Osećam se ugroženo zbog toga što očigledno nasilnici u ovoj zemlji prolaze nekažnjeno. Nakon toga je u više medija ponovio takve pretnje. Njegove stranačke kolege su isto tako na više medija potvrdile da to jesu pretnje upućene meni, međutim očigledno da ni tužilaštvo ni policija ne smatraju za shodno da reaguju“, rekla je Jerkov.

Ona podseća da ju je pre godinu dana nekoliko poslanika fizički okružilo u skupštinskoj sali i posle toga pisalo po materijalu koji je ostavila u klupi i dodaje da se od tada neprestano dešava da je neko od poslanika radikala nazove „ustaškom kurvom“.

„Tog momenta kad me je Šešelj nazvao ustaškom kurvom, to je govor mržnje i tužilaštvo mora da reaguje po službenoj dužnosti. To se tada nije desilo, nije se desilo ni sada kad pored uvreda dobijam i otvorene pretnje, tako da ovog puta imam nameru da sama podnesem krivičnu prijavu, tužbu i sve ostalo što mi stoji na raspolaganju“, najavila je Jerkov.

Poslanica demokrata kaže da od vlasti ne očekuje osude i zgražavanja već da se sprovodi zakon.

„Meni nisu potrebna ni Vučićeva izvinjenja ni osude, meni treba isključivo zaštita institucija“, poručila je ona.

Prema njenim rečima, svaki dan koji Vojislav Šešelj provede u skupštinskoj klupi umesto u zatvoru jeste novi dokaz da ga Aleksandar Vučić štiti.

„Sama činjenica da Vojislav Šešelj i dalje sedi u Narodnoj skupštini, iako naš zakon jasno kaže da onaj ko je osuđen na kaznu zatvora u trajanju duže od šest meseci ne može biti u Skupštini, jeste činjenica koja pokazuje da on ima podršku Aleksandra Vučića“, smatra Jerkov.

Odgovarajući na pitanje o oduzimanju mandata Šešelju, Jerkov je podsetila da oni koji u Skupštini treba da odluče o tome su njegovi višedecenijski najbliži saradnici.

„Mislim na Aleksandra Martinovića, koji je predsednik Administrativnog odbora koji o tome treba da odluči, a u slučaju da ne odluči ili predsednik ne želi da sazove odbor, to onda po poslovniku mora da uradi predsednica Narodne skupštine Maja Gojković“, navodi Jerkov.

Jasno je iz njihovog ponašanja, dodaje Jerkov, kao i iz svega što joj se dešavalo u Skupštini da oni nemaju nameru da sprovedu zakon.

Jerkov ističe da joj se povodom poslednjih dešavanja nije obratila nijedna poslanica iz vladajuće koalicije.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga