LSV za vraćanje kompletne imovine Vojvodini

Najvažniju zamerku LSV vidi u tome što nacrt zakona nije predvideo da u javnu svojinu koja će biti vraćena Vojvodini ne uđu nepokretnosti koje su građene sredstavima Vojvodine

31. avg 2011

Predsedništvo Lige socijademokrata Vojvodine (LSV) donelo je odluku da Zakon o javnoj svojini predvidi vraćanje kompletne imovine koja je izgrađena sredstvima Vojvodine i njenih građana.

Portparolka LSV-a Aleksandra Jerkov rekla je na konferenciji za novinare da je to princip na kojem stranka insistira godinama i koji je zastupao šef radne grupe za izradu zakona Bojan Kostreš i da LSV od toga neće i ne sme da odustane.

„Stav Predsedništva LSV će predstavljati i naše predloge za dopunu Nacrta zakona o javnoj svojini, koji će Vladi Srbije biti upućeni nakon javne rasprave“, rekla je Jerkov.

Najvažniju zamerku LSV vidi u tome što nacrt zakona nije predvideo da u javnu svojinu koja će biti vraćena Vojvodini ne uđu nepokretnosti koje su građene sredstavima Vojvodine, a u međuvremenu su joj oduzeta osnivačka prava.

„To su Elektroprivreda, PTT, Telekom, magistarlne drumske i železničke saobraćajnice. Građani su ovu imovinu finansirali i Vojvodina ih je godinama održavala i to se ne može poništiti bilo kakvim hipercentralizmom“, rekla je Jerkov.

Prema njenim rečima, LSV će tražiti da u nacrt zakona uđe i predlog da se Vojvodina obešteti sa 840 miliona evra zbog „skandalozne prodaje Naftne industrije Srbije, jer je vojvođanski Naftagas pre privatizacije činio 80 odsto kompanije“.

Jerkov je rekla da LSV smatra i da je Vlada Vojvodine morala da insistira da Nacrt zakona o javnoj svojini predvidi i transfer sredstava koja su neophodna za prenos nadležnosti sa Republike na Pokrajinu, kako bi se stvorili uslovi za sprovođenja svih obaveza koje proističu iz Zakona o prenosu nadležnosti.

„Glavni odbor LSV će doneti konačnu odluku o postupanju narodnih poslanike naše stranke kada Zakon o javnoj svojini nađe u Skupštini Srbije“, rekla je Jerkov i pozvala Vladu Vojvodine da insistira na dopunama zakona koje je sama tražila.

Ocenila je da je najveća odgovornost na predsedniku Vlade Vojvodine Bojanu Pajtiću i da je ovo pravi trenutak da istraje, stavi se iznad stranačkih principa i stane na stranu interesa građana Vojvodine.

„Ako Pajtić ovo ne može da uradi kao predsednik Vlade Vojvodine, onda neka to učini kao potpredsednik Demokratske stranke“, rekla je Jerkov.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga