Jerkov: LSV će tražiti zabranu neonacista i fašista

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandra Jerkov najavila je da će ta stranka sutra zvani…

05. okt 2008

lsv.jpgNarodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandra Jerkov najavila je da će ta stranka sutra zvanično zahtevati od ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića punu informaciju o najavljenom neonacističkom „Maršu za Srbiju“, koji bi trebalo da se održi 11. oktobra u Beogradu. Jerkov je novinarima u Novom Sadu kazala da će LSV zatražiti od MUP-a da ne dozvoli održavanje takvog skupa.
Ona je podsetila da su neonacisti 7. oktobra prošle godine napali učesnike antifašističkog protesta u Novom Sadu i povredili nekoliko građana. „Koliko nam je poznato, niko nije kažnjen zato što su neonacisti kamenovli građane, što govori o mekanom odnosu države „, kazala je Jerkov.
Ona je najavila da će LSV u Skupštini Srbije podneti i predlog zakona o zabrani delovanja organizacija koje imaju klerofašističku i neonacističku ideologiju. Podsetila je da je MUP krajem 2005. godine Skupštini Vojvodine dostavio informaciju o delovanju i prirodi nekoliko neonacističkih i klerofašističkih organizacija, u kojoj se taksativno, imenom, navodi o kojim organizacijama je reč. U toj informaciji se, između ostalog, pokret „Obraz“ karakteriše kao klerofašistička organizacija, a Nacionalni stroj kao neonacistička.
Jerkov je danas kod Futoške pijace u Novom Sadu razgovarala sa građanima o 20. godišnjici „jogurt revolucije“, u kojoj je Miloševićev režim ukinuo autonomiju Vojvodine. „Autonomna i jaka Vojvodina važna je i za građane Vojvodine, ali i za građane Srbije i za Srbiju. Iskustva iz evropskih zemalja upravo pokazuju da su decentralizovane države najstabilnije“, kazala je ona. Najavila je da će LSV sutra uveče u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu organizovati konvenciju povodom 20. godišnjice jogurt revolucije.
Nekoliko građana tokom akcije upućivalo je psovke i uvrede na račun aktivista LSV, nazivajući ih „ustašama“ i preteći da će ih pobiti.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga