Jerkov: Lažni arapski investitori SNS-a u Bečeju

Još jedan tekst VOICE-a izazvao brojne reakcije

14. mar 2016

Portparolka Demokratske stranke Aleksandra Jerkov izjavila je danas da je nepravda to što Vlada i država Srbija na svakom koraku sapliću male privrednike, a istovremeno pokušavaju da olakšaju posao „lažnim stranim investitorima“ koji su privatni poslovni partneri ljudi iz vrha Srpske napredne stranke (SNS).

„Najnoviji primer za to je takozvana investicija u opštini Bečej, gde je Srbija, odnosno Ministarstvo privrede, investitoru iz Ujedinjenih Arapskih Emirata proivzakonito dozvolilo da postane vlasnik i da zida na parceli 7985/5, koja je vodno zemljište“, navela je u pisanoj izjavi Jerkov.

Ona je istakla da su firme koje učestvuju u toj investiciji registrovane u Novom Sadu na adresi advokatske kancelarije visokog funkcionera SNS Vladimira Galića.

„Imamo priliku da vidimo da se zarad privatnih poslova pojedinaca iz SNS krše zakoni i Ustav, da se njima omogućava da mimo zakona obavljaju razne poslove, a da naši pošteni građani ne mogu da rade nikakve poslove zato što ih država svakoga dana u tome sapliće“, zaključila je Jerkov.

Galić (SNS): Kuvajćani žele da grade banju u Bečeju, Jerkov laže

Arapi Becej2Pokrajinski poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Galić nazvao je danas lažima kritike portparolke Demokratske stranke Aleksandre Jerkov, koja je kazala da vlasti u Srbiji i SNS zarad svojih privatnih poslova i dovođenja “lažnih investitora” omogućavaju da grade na parceli u Bečeju koja je vodno zemljište i nije predviđena za izgradnju.

Galić je u saopštenju za javnost naveo da je “ugledna kuvajtska kompanija” Alghanim National Trading and Constracting, za koju je naveo da “ima projekte u više zemalja sveta”, pokazala zainteresovanost da investira u banju, spa centar i prateće sadržaje u Bečeju i da uloži 120 miliona američkih dolara.

“Niti je došlo do zakonom propisanog javnog nadmetanja, niti do bilo kakvog ustupanja državnog zemljišta, kako lažno tvrdi Jerkov”, naveo je Galić.

Ocenio je da bi takva investicija dovela do “preporoda” i opštine Bečej i Vojvodine.

Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) objavio je juče istraživanje u kojem je naveo da je zbog te investicije država Srbija zanemarila zakone, izbrisala pravo korišćenja i promenila namenu rečnog ostrva u Bečeju, a usput je ignorisala pokrajinu, to ostrvo proglasila svojinom Republike i poklonila ga opštini.

Prethodno su u maju 2015. godine ministar privrede Željko Sertić i predsednik opštine Bečej Vuk Radojević potpisali Memorandum o razumevanju sa kompanijama Alghanim national co. iz Kuvajta i Arab-invest doo iz Novog Sada.

Pre potpisivanja memoranduma, šeik Bašir Abdul Magid Alganem imao je sa saradnicima i sastanak u Beogradu sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, naveo je VOICE.

Taj novinarski istraživački centar je naveo i da je “zanemarivanje” zakona i propisa bilo potrebno kako bi se u planiranom paketu od preko 24 hektara gradskog građevinskog zemljišta namenjenog za prodaju investitorima iz Kuvajta našlo i više od sedam hektara vodnog zemljišta, inače neotuđivog javnog dobra u državnoj svojini.

U cilju kupovine zemljišta i realizacije projekta banjskog kompleksa u Bečeju, Bašir Al Ganim (Bashir Al-Ghanim), predstavnik Alghanim National co., osnovao je dva preduzeća u Srbiji, od čega jedno sa domaćim partnerom.

VOICE je naveo da je partner investitora iz Kuvajta advokat Vladimir Galić, inače funkcioner SNS-a i poslanik te partije u Skupštini Vojvodine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga