Jerkov: Država šest godina odbija da donese zakon o nestalim bebama

"Roditeljima nudi obeštećenje od 10.000 evra"

28. nov 2019

Poslanica Aleksandra Jerkov izjavila je danas da posle šest godina izbegavanja da se donese zakon koji će da reguliše pitanje nestalih beba i pet godina nakon što je prošao rok koji je Savet Evrope dao Srbiji da to pitanje reši, sve što Vlada roditeljima nudi jeste zamena u iznosu od 10.000 evra.

Jerkov je, kako je navela, više puta predlagala i molila da se usvoji samo jedna izmena krivičnog zakona, a to je da krivično delo krađe beba ne zastareva.

„Nikada nisam dobila odgovor od kolega iz vladajuće koalicije zašto ovaj predlog ne usvoje“, rekla je Jerkov uoči javnog slušanja koje se danas održava u Skupštini Srbije na temu: Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji.

Vladimir Čičarević iz Udruženja roditelja nestalih beba rekao je da se predloženi zakon ne bavi problemima nestalih beba, već problemima obeštećenja.

On je rekao da je to pitanje „međunarodnog lanca trgovine dece“ i da udruženje želi da animira Vladu Srbije da razgovara o tome, a ne o obeštećenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga