Jergović: Od drugih očekujemo suočavanje sa prošlošću, a sami na to nismo spremni

"Etnonacionalisti i fašisti već 28 godina ne prestaju da plaše svoja stada fantomom Jugoslavije"

13. jula 2018

Suočavanje s prošlošću je dramatično važno za svakog čoveka i za svaku zajednicu, ali naš problem s bilo kakvim suočavanjem se sastoji u tome da mi neprestano od drugih očekujemo da se suočavaju, a sebe vidimo isključivo kao žrtve i pravednike koji imaju strašan problem što se naše komšije ne žele suočiti, izjavio je pisac Miljenko Jergović za televiziju N1.

„Jugoslavija je iščezla država koja kao aktualitet ili kao pretnja postoji samo u glavama poludelih etnonacionalista i fašista koji već 28 godina ne prestaju da plaše svoja stada fantomom Jugoslavije. Jugoslavija je živa samo u glavama nacionalističkih i klerofašističkih ludaka i kriminalaca. Ako govorimo o Jugoslaviji kao kulturnom i identifikacionom prostoru sveta koji se naziva svetom južnih Slovena (…), mi zapravo govorimo o nečemu što je starije od te države koja izaziva kleronacionalističke paranoje; govorimo o nečem što se tiče naših identiteta, privatnih sećanja, naših kolektivnih istorija i naše kulture u najširem smislu te reči“, ocenio je on.

Jergović je istakao da da takva Jugoslavija, koja nije ni država, a ni politički projekat, postoji u svakom trenutku i postojeća i egzistentna, te da je važna za naš kulturni i kolektivni opstanak.

„Suočavanje s prošlošću je dramatično važno za svakog čoveka pojedinačno i važno je za svaku zajednicu. Pitanje suočavanja sa kolektivnom odgovornošću, pitanje suočavanja sa konkretnim zločinima koji su počinjeni u tvoje ime je zapravo pitanje koje se ne može odnositi samo na jedne, a na druge da se ni na koji način ne odnosi”, kazao je on.

Poručio je da ni moralni, a ni ljudski imperativ nije da se suoči neko ko se smatra najodgovornijim ili ko se smatra najvećim krivcem, i da je smisao suočavanja da se za svoju odgovornost suočavaju svi.

„Ali ako neko misli da u ime njegove zajednice nije počinjen baš nikakav zločin, onda taj neko ima jedan dramatično ozbiljan problem“, napominje Jergović.

Dodaje da je važno da prestanemo od drugih da očekujemo ono što sami ne želimo da pružimo ni sebi ni drugima.

(Autonomija, N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga