Jeremić: Zajednički kandidat i jedinstvena lista kada budemo dovoljno jaki da kontrolišemo izbore

"Naš zadatak je mnogo teži od pukog izbora kandidata, jer pre toga moramo obezbediti kontrolu izbora"

08. avg 2020

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da će opozicija izaći na izbore sa zajedničkim kandidatom i jedinstvenom listom tek kada budu „dovoljno jaki“ da kontrolišu izbore.

Kako se navodi u saopštenju te stranke, Jeremić je u Topoli tokom razgovora sa građanima naveo da vlast Srpske napredne stranke i predsednika Srbije Aleksandra Vučića na izborima može biti promenjena samo jedinstvenim nastupom opozicije.

Dodao je da „nema govora da Narodna stranka sama hoće da pobedi Vučića“.

„Na kraju ćemo nastupiti svi zajedno, ali svi ti koji budu zajedno moraju biti mnogo jači nego što su sada“, naveo je Jeremić.

On je kazao da Savez za Srbiju više ne postoji i da će opozicija u budućnosti sarađivati u novom, „labavijem“ formatu, kako bi stranke mogle da jačaju svoje organizacije i izgrade kapacitet da potpuno kontrolišu izbore na svih 8.000 biračkih mesta u Srbiji.

„Apsolutna je iluzija da je problem srpske opozicije to što navodno ne može da nađe jakog predsedničkog kandidata, jer bi režim brutalnom propagandom na svojim televizijama oblatio i Nikolu Teslu i patrijarha Pavla kada bi se kandidovali. Naš zadatak je mnogo teži od pukog izbora kandidata, jer pre toga moramo obezbediti kontrolu izbora“, ocenio je predsednik Narodne stranke.

Prema njegovim rečima, Udružena opozicija Srbije biće „forma koordinacije stranačkih rukovodstava“ i neće imati svoj statut i organe, niti će biti organizovana na regionalnom ili lokalnom nivou.

Jeremić je kazao da će Narodna stranka u narednom periodu biti posvećena jačanju stranačke infrastrukture i organizacije.

„Nakon toga ćemo sa strankama prave opozicije, a to su one koje su bojkotovale izbore 21. juna, razgovarati o jedinstvenoj izbornoj listi, a tek će na kraju, kao kruna svega, doći izbor zajedničkog kandidata. Vojislav Koštunica je 2000. godine proglašen za jedinstvenog kandidata opozicije pred sam istek roka za predaju kandidature, pa režim u kojem je Aleksandar Vučić bio ministar informisanja nije stigao da ga oblati do izbora“, naveo je on.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova, rekao je da će 2021. godine uslediti saznanje Evropske unije da se na Vučića više „apsolutno ne može osloniti“ niti se sa njim može bilo šta dogovoriti.

„Kada EU u Srbiju pošalje specijalnu misiju koja će utvrditi realno stanje u medijima i izbornom procesu, ta misija će moći da donese samo jedan zaključak i da predloži samo jedno, a to je da EU isprati izbore u Srbiji tako da ne bude krađe – i to će biti Vučićev kraj“, ocenio je Jeremić.

Prema njegovoj oceni, u narednih nekoliko meseci neće biti dramatičnih promena u rešavanju pitanja Kosova, jer svi čekaju ishod izbora za predsednika SAD.

„Tako velike i ozbiljne stvari kao što su potpis na sveobuhvatni sporazum o Kosovu ne mogu se dogoditi bez angažovanja Amerike, a pošto se ne zna kako će SAD gledati na ovaj prostor i ko će biti predsednik, to će sačekati sledeću godinu“, naveo je predsednik Narodne stranke.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga