Jeremić: SzS će nastaviti da razgovara ali nismo optimisti po pitanju pomeranja datuma izbora

"SzS ne namerava da prekida međunarodne kontakte"

03. dec 2019

Predsedavajući Saveza za Srbiju (SzS) i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je današnji razgovor sa delegacijom Evropskog parlamenta u Beogradu bio konstruktivan i da će SzS nastaviti te razgovore iduće nedelje ali da nije optimista da može doći do pomeranja datuma za sprovođenje parlamentarnih izbora planiranih za proleće.

Jeremić je novinarima nakon sastanka u Beogradu rekao da će u narednih nekoliko nedelja evroparlamentarci „povećati zainteresovanost“ za situaciju u Srbiji, izborne uslove i dijalog.

On je dodao da SzS ne namerava da prekida međunarodne kontakte.

Jeremić je ponovio raniji stav SzS-a da neće učestvovati na predstojećim izborima planiranim za proleće.

„Vreme je već isteklo“, kazao je Jeremić ispred sedišta Delegacije Evropske unije u Srbiji.

On je ponovio i da SzS neće učestvovati u dijalogu u Skupštini Srbije, uz posredstvo EU, o izbornim uslovima.

Jeremić je naveo da nema uslova za fer i slobodne izbore i da se „promene dešavaju samo na gore“. Dodao je da u Srbiji postoji fenomen „demonstracije vlasti protiv opozicije“.

Jeremić je kazao i da su evroparlamentarci razumeli njihove stavove koje su izneli na sastanku.

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić rekao je da je sagovornike informisao o situaciji u Srbiji i ocenio da je bizarna jer se sedam godina u javni prostor „ubrizgava laž, agresija i patologija“.

On je istakao da zbog toga „ljudi u Srbiji ne mogu da sagledaju šta je istina“.

Tadić je rekao da bi voleo da postoji situacija da opozicija izađe na izbore a što se tiče eventualnog učešća, naveo je da postoji dijalog sa predstavnicima Evropskog parlamenta i da će on biti nastavljen.

Međunarodni sekretar Pokreta slobodnih građana (PSG) Natan Albahari izjavio je da će PSG učestvovati u daljem dijalogu ali da ni on nije optimista da će se nešto promeniti.

Albahari je naveo da je PSG informisao delegaciju Evropskog parlamenta o trenutnom stanju u oblasti medija i vladavine prava i dodao da situacija „nije dobra“.

On je rekao da su evropski predstavnici „razumeli tu poruku“.

Sastanku sa delegacijom Evropskom parlamenta prisustvovali su Savez za Srbiju, Pokret slobodnih građana i Socijaldemokratska stranka.

Ispred SzS-a pored Jeremića prisustvovali su i drugi lideri tog saveza Zoran Lutovac, Borko Stefanović, Nebojša Zelenović i Boško Obradović.

Delegacija Evropskog parlamenta juče se sastala i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga