Jeremić simbolično vratio mural Novom Sadu

"ovo mesto ovde je novosadska Savamala”

29. mar 2017

Pristalice predsedničkog kandidata Vuka Jeremića danas su simbolično “vratili” mural na jednu fasadu u centru Novog Sada, gde su ga pre dve nedelje još uvek nepoznati počinioci prekrečili.

Jeremićeve pristalice okačile su veliko platno sa originalnim motivom murala na tu fasadu, a sam Vuk Jeremić je poručio da je to njihov poklon Novom Sadu.

“Ovo je naš poklon i pristojnoj i dostojanstvenoj Srbiji. A ovo mesto ovde je novosadska Savamala”, rekao je Jeremić pred oko dve hiljade okupljenih pristalica.

Obećao je da “posle Uskrsa”, odnosno posle drugog kruga predsedničkih izbora, u Srbiji više neće moći da se dogodi nijedna Savamala.

Kolona je nakon kratkog Jeremićevog obraćanja, krenula ka Sportskom i poslovnom centru “Vojvodina”, gde će biti održan predizborni skup.

Na čelu kolone bili su dobošari, a građani su uzvikivali “Vuče, Vuče” i nosili zastave Srbije i natpise “Drugi krug”.

Jeremic Novi Sad foto Dinko GruhonjicMural koji je francuski umetnik Gijom Remed poklonio Novom Sadu prekrečen je u četvrtak, 16. marta, i do danas se ne zna ko je to uradio, a pojedine nevladine organizacije su organizovale ulični protest zbog toga i najavili nove.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević odbacio je optužbe da je iza krečenja murala gradska vlast i rekao da se iza protesta “krije politička pozadina”.

Dodao je da se zalaže da veliki grafit stilizovanog muškog polnog organa “ostane što duže na zidu” i ocenio da to treba da bude „slika i prilika Novog Sada“.

Na mestu nekadašnjeg murala, nakon što je prekrečen, nepoznati počinioci su dva puta nacrtali veliki muški polni organ, koji je zatim bio prekrečen. Potom su nepoznati počinioci nacrtali veliki stilizovani muški polni organ, koji i danas stoji na tom zidu.

Pojedini mediji spekulisali su da iza uklanjanja umetničkog murala stoji bački episkop Srpske pravoslavne crkve Irinej.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga