Jeremić podržava Tadićev predlog o zajedničkom telu za praćenje izbora

"Neregularnosti su počele i pre raspisivanja izbora"

08. mar 2017

Portparol izbornog tima budućeg predsedničkog kandidata Vuka Jeremića, Nikola Jovanović podržao je danas predlog lidera Socijaldemokratske stranke (SDS) Borisa Tadića o formiranju zajedničkog koordinacionog tela za praćenje izbora 2. aprila.

Jovanović je na konferenciji za novinare kazao da je formiranje zajedničkog koordinacionog tela „dobra ideja“, kao i da u praksi već postoji saradnja na tom planu koja će biti intenzivirana u narednom periodu.

„Mi smo već imali koordinacioni sastanak pre suspendovanja skupštine…tim Boška Obradovića, Saše Radulovića i Saše Jankovića, gde smo se dogovorili da se konsultujemo, usaglašavamo stavove – ne političke, već po pitanju izbornih uslova. Tako da na neki način tu neformalnu koordinaciju imamo, ali podržavam predlog predsednika SDS-a. Smatram da je to dobra ideja. Mi to praksi već radimo i sa naše strane nastavićemo i intenzivirati tu saradnju“, kazao je on.

Upitan kada će Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) predati potpise podrške gradjana Jeremićevoj kandidaturi, portparol njegovog izbornog tima Nikola Jovanović kazao je da je prikupljanje potpisa počelo u ponedeljak i da je “ još sinoć“ prikupljeno više od potrebnog broja potpisa, kao i da žele da ih predaju RIK „na simboličan dan“.

On je rekao da se prikupljanje potpisa odvija dobro.

Jovanović je kazao da je režim svestan da će odluka o predsedniku Srbije biti doneta u drugom krugu.

„Taj drugi krug biće svojevrstan referendum o tome da li građani žive dobro i da li su zadovoljni u kom pravcu ide zemlja. Režim je svestan da na tom referendumu nema većinu, da je velika većina građana za promene“, kazao je on i dodao da su „neregularnosti počele pre raspisivanja izbora“. 

Jovanović je kritikovao „suspendovanje“ Skupštine Srbije i naveo da je, između ostalog cilj da se spreči formiranje Nadzornog odbora parlamenta za praćenje izbora.

Jovanović je rekao da je od 1997. godine OEBS redovno pratio izbore u Srbiji i da je „ovo prvi put da predsednik parlamenta nije zvanično pozvao OEBS da prati predsedničke izbore u Srbiji“.

On je kazao da režim nije sproveo nijednu od preporuka iz prošlogodišnjeg izveštaja OEBS-a da se isprave neregularnosti tokom izbora 2016. godine.

Jovanović je kritikovao i odluku REM da neće po službenoj dužnosti pratiti zastupljenost kandidata u medijima i ocenio da je to jedan od primera „cenzure i autocenzure“.

Prema njegovim rečima, sastav Republičke izborne komisije trenutno je nelegalan.

„Od 34 člana RIK-a trenutno 21 član su oni koji su najavili podršku kandidatu režima Aleksandru Vučiću, iako po zakonu o narodnim poslanicama se kaže da nijedna koalicija ili stranka ne može imati više od polovine članova RIK-a“, kazao je Jovanović.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga