Jeremić: Izborni uslovi da budu tačka okupljanja opozicije

Izlazak na izbore bez promene izbornih uslova bio bi "samoubilački korak"

07. juna 2017

Bivši predsednički kandidat Vuk Jeremić izjavio je danas da bi proces objedinjavanja opozicije trebalo da počne razgovorom o poboljšanju izbornih uslova jer su oni, na nedavno održanim predsedničkim izborima, bili „sve osim regularnih“.

U intervjuu za Televiziju Šabac, Jeremić je rekao da pod istim uslovima danas ne bi ponovo učestvovao na izborima i da bi izlazak na izbore bez promene izbornih uslova bio „samoubilački korak“.

On je ocenio da opozicija treba da napravi jasnu listu zahteva koja se tiče promene izbornih uslova, koja ne mora da bude preterano ambiciozna, ali koja mora da obuhvati preporuke OEBS-a iz 2016. godine koje se tiču sređivanja izbornog spiska, pristupa medijima i ravnopravnog rada u izbornoj komisiji.

Jeremić je dodao da je o tome već razgovarao sa najbolje plasiranim opozicionim kandidatom na predsedničkim izborima Sašom Jankovićem i najavio da će razgovarati i sa drugim opozicionim akterima.

Govoreći o izbornom rezultatu koji je sam ostvario, Jeremić je rekao da je protekla dva meseca obavio analizu i pokušao da shvati šta se i zbog čega desilo i koji je najbolji put za nastavak borbe.

On je ponovio da će ostati u političkoj areni Srbije i nastaviti borbu kroz formiranje političke organizacije koju vidi kao stranku političkog centra, kakva nedostaje na domaćoj sceni.

Jeremić je rekao da će osnovni principi i vrednosti na kojima će ta organizacija bazirati svoje političko delovanje biti neprikosnovenost vladavine prava, odbrana građanskih sloboda, obnova demokratskih institucija, povratak civilizovanog dijaloga u politički život, osećaj i briga za nacionalne interese, zaštita najvrednijeg iz tradicije i kulture, borba za ideje socijalne države, povratak normalnosti u kulturni i medijski prostor i mudra i izbalansirana spoljna politika.

On je dodao da je proces usitnjavanja na srpskoj političkoj sceni nešto što neće doneti dobar rezultat i da će se, zbog toga, zalagati za zajednički nastup svih opozicionih organizacija na predstojećim beogradskim ili parlamentarnim izborima.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga