JELKO KACIN: Srbija se ponaša kao u samoposluzi

Mogućnost ukidanja bezviznog režima za Srbiju je direktna posledica povećanog broja lažnih azilanata, ali i nezadovoljstva EU time koliko je Srbija posvećena evrointegracijama

16. okt 2012

Evropska komisija je veoma zabrinuta zbog talasa azilanata sa Zapadnog Balkana i upozorava na posledice ako se problem ne reši, saopšteno je u sedištu Evropske unije, pa se i Srbija našla nadomak opasnosti od ukidanja bezviznog režima.

Zbog velikog priliva takozvanih lažnih azilanata, među kojima ih je veliki broj iz Srbije, ministri unutrašnjih poslova šest članica EU zatražili su da Savet ministara EU 25. oktobra razmotri mere kojima bi se to zaustavilo.

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) Jelko Kacin ocenio je da je mogućnost ukidanja bezviznog režima za Srbiju direktna posledica povećanog broja lažnih azilanata, ali i nezadovoljstva EU time koliko je Srbija posvećena evrointegracijama.

„Ako se Srbija ne probudi, ona će sebe ponovo svrstati u paket sa Kosovom. To je jedina država na Zapadnom Balkanu koja nema slobodan vizni režim“, istakao je Kacin za RSE.

EU zahteva potpunu posvećenost država koje teže da joj se priključe, ističe izvestilac EP.

„Srbija se ponaša kao da je ušla u samoposlugu i bira ono što njoj odgovara i tu je veoma zabrinuta, svi reaguju odmah – da bi se našao novac, a za druge stvari jednostavno nema ni volje ni interesovanja. Ali Evropska unija traži od svih država članica, pa i od svih kadidata – znači budućih članica – da se u potpunosti posvete približavanju EU. Kada govorimo posebno o viznom režimu, to što Srbija ne želi da razume i čuje je da se tu ne govori posebno o pojedinim državama nego da se govori o odnosu prema slobodnom viznom režimu za građane država ovog regiona, ne radi se samo o Srbiji“, kaže Kacin.

Kacin za RSE dodaje da to što se institucije Srbije još uvek nisu uhodale odmaže imidžu zemlje u Evropskoj uniji.

„Polako ističe tih prvih sto dana nove vlade i ta vlada i druge institucije se još uvek nisu uhodale i govore veoma različitim rečnikom što svakako ne pomaže da se razvije ili učvrsti kredibilitet institucija Srbije“, kaže Kacin.

U međuvremenu je predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio da će Srbija odustati od evropskog puta ako zvanično bude postavljen uslov Evropa ili Kosovo.

„Već 11 godina gledamo kako se ispunjava sve što požele Albanci, više neće biti tako,“ rekao je Nikolić, ali i priznao da za sada niko zvanično nije tražio priznanje nezavisnosti Kosova.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je u utorak da Vlada ostaje dosledno posvećana ideji priduživanja EU i nastavku harmonizacije zakonodavstva.

„Na putu evropskih integracija pred Srbijom se nalaze politički izazovi vezani za pitanje Kosova, ali je vlada spremna da ide u susret tim izazovima i ka mirnom rešenju tog pitanja, jer je svesna značaja koji otvaranje pregovora o članstvu u EU ima za naše društvo i ekonomiju“, rekao je Dačić.

Dačić je kazao i da Vlada Srbije želi da napravi značajan korak ka EU i da radi na rešavanju svih pitanja koja se postavljaju na tom putu.

(Ljudmila Cvetković, Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga