Jelica Rajačić Čapaković – hrabra žena koja je stvarala i predala stečeno drugima

Sećanje na znamenite političarke u Vojvodini: mr Jelica Rajačić Čapaković (18.4.2008 – 18.4.2019)

18. apr 2019

Jedanaest godina je prošlo od smrti Mr Jelice Rajačić Čapaković (1952-2008), magistre bioloških nauka, prve sekretarke (potom zamenice sekretara) za rodnu ravnopravnost u demokratskoj Vladi Autonomne Pokrajine Vojvodine (2000-2008). Ova funkcija joj je omogućila da, zajedno sa saradnicama iz nevladinog sektora, osmisli i izgradi ukupnu strukturu mehanizama koja i danas postoji za: ravnopravnost žena i muškaraca u Vojvodini, borbu protiv nasilja nad ženama, jednake mogućnosti u zapošljavanju, uvođenje rodne ravnopravnosti u kurikulum visokog obrazovanja i mnoge druge. 

Formirala je Pokrajinski zavod za ravnopravnost polova u kojem su, potom, ustanovljene edicije knjiga namenjene edukaciji u domenu ravnopravnosti, a protiv diskriminacije žena. Ustanovila je Godišnju nagradu (2003) za osobe koje doprinose rodnoj ravnopravnosti u Vojvodini, a koja bi danas trebalo da nosi njeno ime, ali je Vlada APV donela odluku prošle godine da to ime ponese žena drugačije političke orijentacije, Milica Miletić Tomić (1859 -1944), supruga radikalskog predstavnika Jaše Tomića (1856-1922), aktivna s kraja 19. i početka 20 veka.

Ono što je govorila i činila Mr Jelica Rajačić Čapaković ostalo je zabeleženo u 200 tekstova objavljenih u dnevnoj štampi na različitim jezicima nacionalnih zajednica i većinskog naroda i svedoči o njenoj popularnosti kao političarke svoga vremena. Medijskim predstavljanjem kao članica pokrajinske vlade, ona je kreirala sliku o neravnopravnosti žena u Srbiji i neophodnoj političkoj akciji za promenu takvog stanja, ali je izostala otvorenija medijska podrška njenom radu i detaljnije informisanje o konkretnim merama koje se u tom cilju sprovode ili su već ostvarene. Tako se i moglo dogoditi da su na njenom trudu brojne političarke potom imale promociju, one koje su prošle preko nje kao preko potrebnog mosta. Danas smo u procesu prevrednovanja onoga što je ova hrabra žena uradila za prava žena, kao jedna od znamenitih u Novom Sadu. Za mnoge mlade političarke ona jeste primer osobe koja stvara i predaje stečeno drugima. Po tome ona traje među nama kao znamenita političarka savremene istorije Novog Sad i nakon 11 godina, od kada nije među nama.

Svenka Savić, Miloš Pankov, Ana Bu (Autonomija)            

Pankov, Miloš  (2019), Političarke u medijima: Jelica Rajačić Čapaković u štampanim medijima u Srbiji 2001-2004, godine, Politikon br. 22, Novi Sad, 46-59.

Savić, Svenka 2008, Jelica Rajačić Čapaković, Ženske studije i istraživanja, Futura publikacije, Zavod za ravnopravnost polova, Novi Sad.

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga