Jehovini svedoci zabranjeni u Rusiji

Naloženo je zatvaranje glavnog sedišta te organizacije kao i njenih 395 lokalnih podružnica, zatim zaplena njene imovine

20. apr 2017

Vrhovni sud Rusije zabranio je danas delovanje Jehovinih svedoka na osnovu predloga Ministarstva pravde da se ta hrišćanska verska zajednica u zemlji označi kao „ekstremistička grupa“.

Naloženo je zatvaranje glavnog sedišta te organizacije kao i njenih 395 lokalnih podružnica, zatim zaplena njene imovine, prenosi Asošijeted pres.

Zvaničnica Ministarstva pravde Svetlana Borisova istaksla je u sudu da Jehovini svedoci predstavljaju „pretnju po prava gradjana, javni red i bezbednost“.

Ruski zvaničnici ističu da je cilj zakon, na osnovu kojeg je doneta ova presuda a koji je podržala Ruska pravoslavna crkva, da pomogne u borbi protiv verskog ekstremizma i terorizma.

Međutim, uopštenost pojedinih delova zakona, po oceni kritičara, otvara prostor vlastima da suze prostor za delovanje nezavisnih organizacija, uključujući i verske.

Procenjuje se da u Rusiji ima više od 170.000 pripadnika ove verske zajednice. Jehovini svedoci su pod sve većim pritiskom poslednjih godina u Rusiji, gde je zabranjena distribucija njihove literature sa obrazloženjem da krši zakon protiv ekstremizma.

“Tretman Jehovnih svedoka pokazuje sklonost vlade da tretira sve nezavisne verske aktivnosti kao pretnju po svoju kontrolu i političku stabilnost zemlje”, saopštila je početkom aprila Komisija UN za verske slobode.

Jehovini svedoci su hrišćanska verska zajednica sa više od 8,3 miliona članova širom sveta i u većini zemalja imaju status pravnog lica.

Svoja verovanja temelje na Svetom pismu odnosno Bibliji, a prepoznatljivi sui po propovedničkoj delatnosti.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga