- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Jednostrana primena SSP-a pretnja agraru

Predsednik PIV-a Pajtić sa vojvođanskim privrednicima


– U vezi s jednostranim primenom Sporazma o stabilizaciji i pridruživanju treba biti obazriv, posebno kada je u pitanju naša poljoprivreda – smatra predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić, koji je juče o tome razgovarao s vojvođanskim privrednicima u Privrednoj komori Vojvodine.

Pajtić je kazao da ne vidi razlog da Srbija jednostrano primenjuje Sporazum u oblasti poljoprivrede jer bi to moglo da upropasti domaću poljoprivedu koji još nije postigla standarde EU, niti može da bude konkurentna evropskoj proizvodnji koja za tu oblast izdvaja velike subvencije.
Predsednik Koncerna “Hemofarm” iz Vršca Miodrag Babić kazao je da trgovinski deficit treba shvatiti ozbiljno i usprotivio se jednostranoj primeni SSP-a bez detaljne analize.
– Lako je nekome iz Brisela da kaže da treba jednostrano primenjivati SSP. A kakve to posledice ima u Srbiji? – zapitao je Babić, koji se pri tome ogradio, rekavši da se to “najmanje tiče lekova”. – Meni bi možda malo i odgovarala jednostrana primena, ali bi za druge bila pogubna.

On je zatražio da se PKV i Izvršno veće Vojvodine založe za izradu strategije izvoza i da država prema izvoznicima ima odgovorniji odnos.
Predsednik Regionalne privredne komore u Subotici Slobodan Vojinović, koji je i zamenik pokrajinskog sekretara za privredu, kazao je da Srbija mora spasavati svoju hranu i energetiku, navodeći kao primer Rumuniju, koja je sve do ulaska u EU carinama štitila svoju hranu.

Vojvođanski privrednici govorili su i o problemima s kojima se suočavaju, poput novih taksi za izvoz građevinskog materijala, cene gasa za industrijske potrošače koja je za njih neprihvatljiva i koja je, inače, veća nego u okruženju, o odnosu prema izvoznicima, o jesenjoj setvi, privatizaciji…

(Dnevnik) 

Podelite ovu stranicu!