Šetnja za Vojvodinu u nedelju u Novom Sadu, policija zabranila kontraskupove

Policija zabranila protestna okupljanja Dveri i Zavetnika

03. okt 2014

Nakon što su Vojvođanska partija i nevladina organizacija Vojvođanski klub najavili protestnu šetnju zbog lošeg položaja Vojvodine u Srbiji, danas su protestna okupljanja za isti dan najavili i pokret Dveri i Srpski sabor Zavetnici.

Vojvođanska partija i Vojvođanski klub su u saopštenju za javnost pozvali građane da se u nedelju, 5. oktobra, u 11 sati priključe “Šetnji za Vojvodinu”. Okupljanje će početi u 11 sati, kod zgrade Muzeja Vojvodine, nakon čega će povorka prošetati centralnim gradskim ulicama, preko Trga slobode, do zgrade Pokrajinske vlade.

Pokret Dveri je za nedelju u 11.30 sati najavio “protestnu konferenciju” povodom “Šetnje za Vojvodinu”, s ciljem da se pokaže volja većine građana Novog Sada i “Severne Srbije koji nedvosmisleno smatraju Srbiju za svoju državu, a Beograd za svoj glavni grad”.

Srpski sabor Zavetnici su, kao i Dveri, za nedelju u isto vreme i na istom mestu, na Trgu slobode, najavili da će organizovati konferenciju za novinare i javni skup kako bi javnosti skrenuli pažnju “na problem separatizma koji je sve više prisutan u Vojvodini” i koji se manifestuje kroz zahteve za promenom Ustava i federalizacijom Srbije.

Vojvođanska partija i Vojvođanski klub se zalažu za federalizaciju Srbije i za status Vojvodine kao republike u tako uređenoj državi.

Te dve organizacije su navele da je motiv za “Šetnju za Vojvodinu” obeležavanje 26. godišnjice “jogurt revolucije”, kojom je 1988. godine režim Slobodana Miloševića praktično ukinuo autonomiju ove pokrajine.

“Vojvodini se svakodnevno urušava i trajno zatire svaki subjektivitet, a ona se svodi na političku, ekonomsku i kulturnu karikaturu same sebe. Vojvodine će biti onoliko koliko bude borbe za nju”, navela je Vojvođanska partija u saopštenju za javnost.

Policija zabranila protestno okupljanje Dveri u Novom Sadu

Novosadsko povereništvo Dveri saopštilo je da policija “zabranila” protestno okupljanje koje su najavili za sutra u Novom Sadu.

„Iako smo u razgovoru sa predstavnicima MUP-a predočili da se radi o konferenciji za medije sa ograničenim brojem učesnika i da nijedan skup Pokreta Dveri nikada nije bio praćen bilo kakvim sukobima, nasiljem i slično, u stanici policije u Radničkoj ulici uručeno nam je Rešenje o zabrani održavanja javnog skupa“, navodi se u saopštenju za javnost.

Dveri su najavile da će u nedelju u 11.30, na centralnom gradskom Trgu slobode održati “protestnu konferenciju za medije”, kako bi izrazili neslaganje sa “Šetnjom za Vojvodinu”, koju takođe sutra u centru Novog Sada organizuju Vojvođanska partija i nevladina organizacija Vojvođanski klub.

Policija i Zavetnicima zabranila da održe skup

Organizacija Srpski sabor Zavetnici saopštila je danas da je policija “zabranila” protestno okupljanje koje su najavili za sutra u Novom Sadu.

“Skup je zabranjen pod obrazloženjem da može doći do ometanja javnog saobraćaja, ugrožavanja zdravlja, bezbednosti ljudi i imovine”, naveli su Zavetnici u saopštenju za javnost i dodali da će se predstavnici rukovodstva pokreta ipak obratiti novinarima u 11.30 u zakazanom terminu na Trgu slobode.

Oni su u saopštenju za javnost optužili Vojvođansku partiju, koja sutra organizuje protestnu “Šetnju za Vojvodinu” zbog nezadovoljstva položajem te pokrajine u Srbiji, za “separatizam” i za “rušenje” teritorijalnog integriteta “u severnoj Srbiji”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga