- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Jedanaest predsednika opština nije prijavilo imovinu

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenuće postupke protiv gradonačelnika Sombora Saše Todorovića iz Srpske napredne stranke i još desetoro predsednika opština jer nisu prijavili svoju imovinu i prihode, saznaje Pištaljka.

Ako se dokaže da su ovi funkcioneri imali nameru da prikriju imovinu oni bi mogli završiti u zatvoru i do pet godina jer je to po Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije predviđena kazna za funkcionere koji kriju imovinu ili dostavljaju lažne podatke o njoj. Takva kazna nikada nije izrečena u praksi.

Iako je Todorović na čelu Sombora već godinu dana, od 22. maja 2014. godine, on još nije podneo imovinsku kartu Agenciji, a po zakonu je bio dužan da to učini najkasnije 30 dana od izbora na funkciju. Osim njega, izveštaje o imovini i prihodima nisu podneli ni predsednici opština: Bačka Palanka AleksandarĐedovac (SNS), Titel Dragan Božić (SNS), Koceljeva Dušan Ilinčić (Grupa građana Veroljub Matić), Kostolac Ivan Savić (SNS),  Despotovac Dejan Nenadović (SPS), Svilajnac Predrag Milanović (DS), Prijepolje Emir Hašimbegović (SDP), Sevojno Brane Sindžirević (SNS), Lučani Vesna Stambolić (SNS), Raška Ignjat Rakitić (SNS). I najmlađoj na funkciji Vesni Stambolić, koja je za predsednicu Lučana izabrana 25. februara ove godine, istekao je zakonski rok od 30 dana da prijavi imovinuAgenciji.

I dok je imovina Todorovića još uvek tajna za javnost u Srbiji, Pištaljka je saznala da on ima tri i po puta veću platu nego što u proseku zarađuju njegovi sugrađani. Gradonačelnik Sombora mesečno je prošle godine primao u proseku 120.000 dinara, tvrdi se u odgovoru Gradske uprave Sombora koji je Pištaljka dobila tek nakon žalbe Povereniku za informacije od javnog značaja. Prosečna plata u ovom gradu u februaru 2015. godine iznosila je 35.213 dinara.

Todorović je imovinu prijavio 2010. godine, kada nije bio gradonačelnik nego pokrajinski poslanik i po toj imovinskoj karti on ima stan od 36 kvadrata koji je kupio na kredit. Kao pokrajinski poslanik primao je mesečno 37.000 dinara na ime poslaničkog dodatka i kao nastavnik u dve srednje škole 44.000 dinara. Tokom prošle godine, osim plate gradonačelnika, on je na ime dnevnica primio još 79.867 dinara.

U Agenciji za borbu protiv korupcije nam je potvrđeno da Todorović nije dostavio svoju imovinsku kartu i da će protiv njega biti pokrenut postupak radi utvrđivanja postojanja povrede Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Prema izveštajima Agencije, predsednici opština i gradonačelnici ni ranije nisu poštovali zakon kada je reč o prijavljivanju imovine. Protiv šezdeset jednog predsednika opštine od početka 2013. do oktobra 2014, Agencija je pokrenula postupke, međutim niko još nije završio u zatvoru zbog toga što je krio imovinu. Najveću kaznu platio je predsednik opštine Rekovac Predrag Đorđević (SPS) koji je zbog neblagovremene prijave imovine kažnjen sa 70.000 dinara.

Jedini opštinski čelnik protiv koga je podneta krivična prijava zbog neprijavljivanja imovine, odnosno davanja lažnih ili nepotpunih podataka, je predsednik beogradske opštine Mladenovac Dejan Čokić iz Demokratske stranke. Čokić u svojoj imovinskoj karti nije naveo da je suvlasnik firme „Komerc javor“, a kako se navodi u obrazloženju preporuke za njegovo razrešenje koje je donela Agencija, ispostavilo se  da je upravo od te firme nabavljano gorivo za službena vozila opštine Mladenovac. Iako je Agencija donela meru preporuke za njegovo razrešenje zbog sukoba interesa, Skupština opštine Mladenovac nije usvojila taj predlog, pa se Čokić i dalje nalazi na čelu ove opštine.

U vreme kada je protiv njega podneta prijava, 30. jula 2013. godine, u njegovoj imovinskoj karti nalazila se samo kuća koju je nasledio. U novom izveštaju, dva meseca kasnije, Čokić je prijavio da osim kuće poseduje i firmu koja je poslovala sa opštinom, ali  i stambeno-poslovni prostor, dom za stare, pet stanova ukupne površine 503 kvadratna metra, njivu i zemljište uz zgradu što ga čini jednim od najbogatijih predsednika opštine u Srbiji.

(Pištaljka)

Podelite ovu stranicu!