- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Jedan od vođa protesta u Novom Sadu dobio otkaz

Studentski pokret Novi Sad saopštio je danas da je član tog pokreta Miran Pogačar, koji je učestvovao u Protestima protiv diktature 2017. godine nakon predsedničkih izbora, otpušten sa radnog mesta „zbog političkih motiva“.

Kako se navodi u saopštenju, Pogačar je nedavno otpušten sa radnog mesta nastavnika nemačkog jezika u osnovnoj i srednjoj školi u Ruskom Krsturu, u opštini Kula.

„Da je reč o politički motivisanom potezu govori i niz nepravilnosti i nelogičnosti tokom samog procesa, jer Pogačar nije dobio otkazni rok niti pravo na žalbu, a sam inspekcijski nadzor nije se direktno ticao njegovog rada, već rada direktora“, piše u saopštenju.

Prema navodima Studentskog pokreta, „pravi motiv za otkaz“ se može videti iz činjenice da je prosvetni inspektor Zoran Rakić, koji je pokrenuo postupak, „donator kampanji Srpske napredne stranke u 2017. u opštini Kula“.

„Podsećamo da je Miran, zajedno sa članovima našeg pokreta, bio jedan od istaknutih učesnika i organizatora aprilskih protesta koji su 2017. na ulice izveli desetina hiljada potlačenih i nezadovoljnih ljudi širom Srbije“, piše u saopštenju.

Studentski pokret Novi Sad je ocenio da je u pitanju „obračun sa onima koji su se drznuli da istupe u prve redove masovnih demonstracija“.

„Ovakvi potezi vlasti protiv svih boraca za bolje društvo, koje ona sprovodi preko svojih nameštenika kakav je gospodin Rakić, jasan je znak da se naša borba mora nastaviti“, poručuje se u saopštenju.

Oni su pozvali sve studente i građane koji „ne skreću pogled pred siromaštvom i jadom u koji društvo dovodi trenutni politički sistem“, da pruže podršku i solidarnost Pogačaru.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!