Jedan od pet miliona: Vlast je uzdrmana, nastavljamo otpor bezumlju

"Iduće subote šest meseci od prvog protesta u Beogradu"

01. juna 2019

Vlast u Srbiji je „uzdrmana i na staklenim je nogama, ali moramo svi da se ujedinimo kako bi smo se oduprli bezumlju“ – poručeno je večeras sa protesta u Beogradu „Jedan od pet miliona“, uz poziv na okupljanje naredne subote kada se navršava šest meseci od prvog protesta u glavnom gradu.

„Šetaće cela Srbija, protestovaće se u mnogim gradovima“, istaknuto je na kraju protestne šetnje koja se završila isped zgrade Radio televizije Srbije, gde je priređe uobičajeni „Dnevnik slobodne Srbije“.

Funkcioner Pokreta Dveri Jugoslav Kiprijanović pozvao je, u govoru s Terazijske česme, gde počinju protesti, državne službenike, „sve koje drže sistem“ da se pridruže građanima koji protestvuju.

Kiprijanović je naglasio da je nedavno, prilikom ulaska u Skupštinu Srbije, „lažni vojvoda (Vojislav Šešelj) digao palicu na njega“ ali da ga „niko ni iz policije ni iz tužilaštva nije pozvao da pita šta ima da kaže o tom incidentu“.

On je rekao da je to dokaz da „država partijska“ i da su „institucije uništene“.

„Uplašila ih je istina, jer je na transparentu koje su tada Dveri držale pred Skupštinom pisalo ‘Danas izdaja, sutra robija“, rekao je Kiprijanović.

Glumac Branislav Lečić rekao je da je već mesecima Terazijska česma „sveto mesto, Narodna skupština i glas slobode“.

On je rekao da je slučaj sudije Apelacionog suda u Beogradu Miodraga Majića podsetnik kako svi treba da se drže profesionalnog rada i ocenio da profesionalizam mora da bude definisan kao jedina legitimacija svih koji su na vlasti.

Lečić je rekao da je akcija ROSU na Severu Kosova koordinirana između vlasti u Prištini i Beogradu i pozvao građane da „ne budu instrument politika koje guraju u rat“.

Po njegovim rečima, na Balkanu mora da dođe do „pomirenja“ kako stanovnike tih zemalja ne bi instrumentalizovali „lokalni političari i velike sile“.

Lečić je kazao da su šestomesečni napori svih koji protestuju, „krunisani“ izveštajem Evropske komisije, ocenivši da su protesti naterali Evropu da „zaštiti vrednosti za koje se sama zalaže“.

Građanima se, mimo najave, obratila inženjerka rudarstva Suzana Lazarević, koja je rekla da je i pre 30 godina stojala kod Terazijske česme i da ju je tadašnji duh protesta zadržao da ne ode iz Srbije.

Na čelu protestne šetnje građani su nosili transparente „Stop krvavim košuljama“, „Jedan od pet miliona“ i „Protiv izborne krađe“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga