Jedan od pet miliona u Beogradu: Bojkot izbora jer volimo Srbiju, za njih je ona plen

Obojili ulazna vrata Radio televizije Srbije u ružičasto

07. sep 2019

Bojkot izbora jer volimo Srbiju, poručeno je sa večerašnjeg protesta „Jedan od pet miliona“, u Beogradu, dok su okupljeni skandirali „bojkot, bojkot“.

Protest je održan pod naslovom „Vraćamo se na Plato“, jer mu je ponovo, posle dužeg vremena, polazna tačka sa platoa kod Filozofskog fakulteta, umesto kod Terazijske česme, gde je bila premeštana, zbog radova u cetru grada.

Učesnici protesta su, tokom šetnje, obojili ulazna vrata Radio televizije Srbije (RTS) u ružičasto jer je „danas partijsko glasilo Srpske napredne stranke (SNS)“.

Na početku protesta, jedan od njihovih organizatora, Srđan Marković poručio je da „ko izađe na ove izbore biće samo frakcija SNS“.

„To nisu izbori, već se biraju lokalni šerifi i sprovodi podela plena. Nećemo dozvoliti da Srbija bude vaš plen“, rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, kad već „falsifikuju diplome, falsifikovaće i izlaznost na svojim izborima“.

„Muka nam je od vaših laži i nasilja“, rekao je Marković, napominjući da vlast nije htela da prihvati preporuke ekspertskog tima protesta „Jedan od pet miliona“, kako bi se omogućili fer izbori.

On je rekao da učesnike protesta mesecima „slikaju, prate, prave dosijee“ i da su „pre dve nedelje pred njegovom kućom bili batinaši“.

„Ne bojimo vas se“, poručio je Marković.

Valentina Reković, iz Jedan od pet miliona pozvala je na „minut ćutanja umrloj istini“, pokazujući na zgradu Rektorata, koja je kod mesta gde se održava protest.

„Oni nemaju hrabrosti da kažu da je Siniša Mali lažni doktor. Da li su vam plate važnije od dostojanstva“, upitala je Reković.

Jedan od organizatora protesta Miodrag Simović rekao je, kada se protestna šetanja zaustavila kod zgrade RTS-a, da je ta televizija, nakon što su njena ulazna vrata ofarbana u ružičato, dobila „boju koja joj danas više pristaje, a to je boja televizije Pink“.

Okupljeni su skandirali „RTS – SNS“.

On je ponovio poziv sa početka skupa na bojkot predstojećih izbora i najavio sledeći protest u subotu, opet na platou, ispred zgrade Filozofskog fakulteta.

Zbog radova na centralnom gradskom trgu – Trgu Republike, koji su onemogućavali da protestna šetnja tuda prođe, mesto okupljanja dugo je bilo pomereno kod Terazijske česme, gde je početkom devedesetih godina prošlog veka, održan studentski protest protiv tadašnje vlasti.

„Protest Jedan od pet miliona vraća se na Plato odakle je započeo i sa kog su Goran Vesić i SNS pokušali da ga uklone ruiniranjem Trga Republike“, naveli su organizatori uoči protesta, četrdesetog po redu u Beogadu.

„Okupljamo se da vratimo oteto uporište svih protesta i demonstracija, mesto početka svakog plamena otpora“, poručeno je u pozivu medijima za večerašnji protest „Jedan od pet miliona“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga