Jedan od pet miliona traži ostavku rukovodstva policije u Novom Sadu

"Poražavajuće i zabrinjavajuće stanje bezbednosti u gradu"

16. maja 2019

Građanska inicijativa „Jedan od pet miliona“ u Novom Sadu zatražila je danas da načelnik novosadske Policijske uprave Milorad Šušnjić i kompletno rukovodstvo te uprave odmah podnesu ostavke, zbog loše reakcije nakon napada na učesnike protesta prošlog petka u centru grada.

„Novosadska policija je nedopustivo sporo i neadekvatno reagovala prošlog petka kada su u najstrožem centru grada napadnuti učesnici protesta i kada umalo nije stradalo jedno dete, a uopšte nije obavestila javnost o daljem postupku protiv napadača i motivima napada“, piše u saopštenju.

Kako su naveli, policija nije otkrila ni ko je u nedelju uveče napao jednog od organizatora i aktivnog učesnika protesta Filipa Martina.

Inicijativa je dodala da su u komunikaciji sa učesnicima protesta potvrdili i da se „građani Novog Sada uopšte ne osećaju bezbedno u svom gradu i da strahuju za svoju i sigurnost svojih najbližih“.

„Policijska uprava na čelu sa Miloradom Šušnjićem dozvolila je da Novi Sad, koji je decenijama važio za najmirniji grad u zemlji, postane poprište stalnih mafijaških obračuna, kriminala i nasilja“, naveli su iz inicijative.

Naveli su i da je pod njegovom upravom broj ubistava povećan za petinu od 2014. godine, a pojedine istrage traju i po 15 godina.

Podsetili su na nerazjašnjena ubistva Velibora Vučurevića iz 2010. godine i službenika BIA Branka Glušice, koji je učestvovao u akcijama protiv organizovanog kriminala iz 2009. godine.

„Javnost ne zna ni ishod pretnji bombama i fizičkim nasiljem nad Albancima na Adicama od 1. maja ove godine. Građani Novog Sada su veoma uznemireni i zbog napada na našu sugrađanku kojoj je lopov 11. maja ove godine u sred dana na ulici strgao lančić sa vrata, a zatim ubio i njenog psa. Postavlja se i pitanje zbog čega istrage zastarevaju i zašto policija nikad nije ni pokušala da deluje preventivno i predupredi nasilje“, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, učesnici protesta „Jedan od pet miliona“ od početka ne znaju zašto na protestima nema policajaca osim onih u civilu.

„Policija ne može sedeti u stanici tokom protesta dok vladajući režim već mesecima direktno i indirektno huška svoje pristalice da se obračunaju sa nezadovoljnim građanima. Takođe, protiv načelnika Šušnjića i desetorice starešina Policijske uprave Novi Sad u februaru su podnete i krivične prijave zbog protivzakonitog pritiska na zaposlene“, dodaje se u saopštenju.

Ocenjuje se da je za poražavajuće i zabrinjavajuće stanje bezbednosti u gradu „pre svih odgovorna policija, odnosno načelnik i kompletno rukovodstvo Policijske uprave“.

„Zato svi moraju odmah da napuste položaje koje sada zauzimaju. Policiju u Novom Sadu treba da vode časni profesionalci, odani svom poslu i zakonu, a pre svega odgovorni prema građanima koje su dužni da štite“, poručili su iz „Jedan od pet miliona“ Novi Sad.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga