- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Jedan od pet miliona: Premijerka da se sastane sa vlasnicom TV Kanal 9

Udruženje građana „Jedan od pet miliona“ pozvalo je danas premijerku Anu Brnabić i predsednicu Ustavnog suda Vesnu Ilić Prelić da se sastanu sa vlasnicom i direktorkom novosadske televizije Kanal 9 Majom Pavlović koja od 15. aprila štrajkuje glađu jer smatra da je zbog nečinjenja državnih i pravosudnih organa ugroženo funkcionisanje tog medija.

Navodeći da je situacija Maje Pavlović i Kanala 9 „simbol stanja u današnjim medijima koji se nisu povinovali ovom sistemu“, udruženje je u otvorenom pismu podsetilo da vlasnica tog medija „drugi put u poslednjih godinu dana pokušava da dopre do čelnika koji bi joj pomogli u rešavanju nagomilanih problema njene televizije“.

Kanalu 9 nezakonito je ukinuta lokalna frekvencija i preimenovana u regionalnu u procesu digitalizacije, čija taksa je tako postala desetostruko veća i iznosi 600.000 dinara mesečno. Na ovaj način vrši se pritisak na medije koji nisu režimski i ugnjetava se sloboda medija, ali i mišljenja i govora“, ocenilo je udruženje.

Dodaje se da se te probleme nadovezuje i podatak da „Upravni sud već pet godina nije doneo presudu i da ustavna žalba povodom taksi Organizacije muzičkih autora (SOKOJ) i Organizacije proizvođača fonograma Srbije (OFPS) stoje više od tri godine u Ustavnom sudu“.

„Da li se ovakvom reakcijom, odnosno odsustvom reakcije, šalje poruka ostalima da država i njeni organi nisu na usluzi onima koji joj nisu pogodni? Verujemo da se sve nesuglasice mogu rešiti dijalogom i insistiramo da se na taj način reši i ovaj problem“, stoji u otvorenom pismu premijerki Srbije i predsednici Ustavnog suda.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!