Jedan od pet miliona Novi Sad: Solidarnost i podrška za TV Kanal 9

“Žrtve sistema organizovane zloupotrebe državnog aparata”

25. apr 2019

Organizatori građanskog protesta „Jedan od petmiliona“ u Novom Sadu podržali su direktorku regionalne televizijske stanice Kanal 9 Maju Pavlović u njenoj borbi za opstanak te televizije i odbranu prava na rad i slobodno i profesionalno izveštavanje, ali su je pozvali da okonča štrajk glađu.

Maja Pavlović je pre 11 dana započela svoj drugi štrajk glađu u poslednjih godinu dana. Kako je kazala, na taj vid protesta se odlučila zbog političkih, institucionalnih i finansijskih pritisaka koje, prema njenim rečima, Kanal 9 već dugo trpi od strane vlasti.

“Pritisci su eskalirali posle – sa stanovišta novinarske struke jedino ispravne – odluke te televizije da svoje gledaoce redovno i objektivno informiše o građanskim protestima koji od početka decembra traju širom Srbije”, naveli su organizatori protesta “Jedan od pet miliona” u saopštenju za javnost.,

Dodali su da su posetili Maju Pavlović, koja glađu štrajkuje u prostorijama TV Kanal 9.

”Iz razumljivih razloga, ne možemo podržati njenu odluku da prestane uzimati hranu, ali su dužni da javno upozore na to da će odgovornost za sve posledice koje po njeno zdravlje može imati započeti štrajk, snositi svi oni u sistemu državne vlasti koji su i svojim činjenjem i svojim nečinjenjem doveli Pavlovićevu u položaj u kojem joj je još jedino ostalo da se glađu bori za svoju televiziju i ukinutu slobodu medija”, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da su direktorka Kanala 9 i svi zaposleni na toj televiziji “žrtve sistema organizovane zloupotrebe državnog aparata” koju sedam godina sprovodi režim Aleksandra Vučića i zbog koje su nezadovoljni građani i izašli na ulice.

“Država i društvo u kojem su ljudi prinuđeni da se štrajkom glađu bore za svoje pravo da postoje, rade i ne budu deo sistema režimske propagande, ne mogu ni da se razvijaju ni da uopšte opstanu. Otpor i nepristajanje na takav poredak stvari jesu naša građanska obaveza i zbog toga će se protesti i borba nastaviti kako u Novom Sadu, tako i u drugim gradovima Srbije. Građanska solidarnost i međusobna podrška sa Majom Pavlović, Kanalom 9 i svim ostalim žrtvama jedne totalitarne vlasti, sastavni su deo i smisao te borbe”, poručili su organizatori građanskog protesta “Jedan od pet miliona” u Novom Sadu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Branik srBstva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga