Jedan od pet miliona: Izlazimo na izbore, prekidamo organizaciju protesta

"Opozicija će imati priliku da svake subote brani svoju ideju bojkota"

28. jan 2020

Udruženje „Jedan od pet miliona“ sapoštilo je danas da će izaći na predstojeće izbore kako bi sprečilo „trojance“ da uzmu još jedan mandat i „održe“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića na vlasti.

Predstavnica tog udruženja Valentina Reković saopštila je novinarima ispred Filozofskog fakulteta da je opozicija okupljena oko bojkota izbora i parlamenta tu ideju uništila, te da odluka o izlasku na izbore predstavlja prekid saradnje sa tim delom opozicije.

Reković je kazala da Udruženje, koje je više od godinu dana organizovalo proteste u Beogradu, više neće učestvovati na njima i navela da će opozicija imati priliku da svake subote „brani svoju ideju bojkota“.

Obrazlažući odluku Udruženja o izlasku na izbore i kritiku koju su prošle nedelje uputili Stranci moderne Srbije i Novoj stranci zbog toga što nisu proglasili bojkot, čime su prekršili „Sporazum sa narodom“, Reković je navela da se izborni uslovi u Srbiji nisu poboljšali, ali da je potrebno sprečiti neke stranke da uđu u parlament samo zbog državne „infuzije“.

„Kada je opozicija proglasila bojkot parlamenta, ona je samo prestala da posećuje tu instituciju, a zadržala je beneficije. Kada uđemo u parlement, sprovešćemo pravi bojkot„, kazala je Reković.

Istakla je da Udruženje raspolaže informacijama prema kojima neke od stranaka potpisnica Sporazuma sa narodom, sa još nekoliko manjih pokreta, rade na tome da izađu na predstojeće izbore.

„Došli smo i do informacija da će im se u tome pridružiti i pojedini članovi stranaka koje su formalno u bojkotu“, rekla je ona.

Dodala je da će u narednim danima obelodaniti i koje su stranke koje aktivno učestvuju sa podrškom raznim grupama građana na lokalu „sve u nadi da i posle izbora budu ili ostanu deo lokalnih vlasti“ i podsetila da su članovi Demokratske stranke po beogradskim opštinama osnivali „Udruženja Jedan od pet miliona“.

(Beta)

Marković podneo ostavku u Predsedništvu Jedan od pet miliona, zalaže se za bojkot

Jedan od organizatora Udruženja „Jedan od pet miliona“ Srđan Marković podneo je danas ostavku u Predsedništvu tog pokreta jer se ne slaže sa odlukom o izlasku na izbore, napominjući da ostaje pri ideji da se izbori bojkotuju.

„Do poslednjeg trenutka sam se borio da do ovoga ne dođe, a pošto je doneta odluka kakva je doneta, podneo sam ostavku u Predsedništvu Udruženja, zajedno sa Milošem Simovićem i povukao se“, rekao je Marković u izjavi za Betu.

On je rekao da to čini jer se ne slaže sa metodom Udruženja u borbi protiv aktuelne vlasti.

„Bio sam neko ko je među prvima pozivao na bojkot i bio glasnogovornik te ideje, pri čemu ostajem i dan danas“, rekao je Marković.

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga