Javno saslušanje o položaju Mađara u Strazburu

"Prijem Srbije u Evropsku uniju ne može se podržati sve dok se za Mađare u Vojvodini ne obezbedi teritorijalna autonomija"

20. nov 2013

Poslanica Evropskog parlamenta Kristina Morvai izjavila je danas da ulazak Srbije u Evropsku uniju ne može biti podržan sve dok se povoljno ne reši pitanje povreda prava Mađara u Vojvodini.

Morvai je, zajedno sa poslanikom Jobika iz Mađarske Tamašom Gaudi-Nađom i predstavnicima mađarske nacionalne zajednice iz Vojvodine, organizovala Javno saslušanje o povredama prava Mađara u Vojvodini u sedištu Evropskog parlamenta u Strazburu, preneo je portal Vojvodina danas (Vojdošag Ma).

Kako je Morvai navela, cilj skupa je uveravanje Vlade Mađarske i poslanika Evropskog parlamenta, da se prijem Srbije u Evropsku uniju ne može podržati sve dok se za Mađare u Vojvodini ne obezbedi teritorijalna autonomija i dok fizički napadi na Mađare i kršenje ljudskih prava u Srbiji ne budu okončani.

Predsednik Udruženja za zaštitu prava vojvođanskih Mađara „Argus“ Antal Bozoki rekao je na saslušanju je da je u Srbiji neophodno donošenje zakona koji o pravima nacionalnih manjina i primeni međunarodnih ugovora.

Bozoki je istakao i potrebu što ranijeg ostvarivanja teritorijalne nacionalne autonomije i personalne autonomije.

Predsednik Mađarskog građanskog saveza Laslo Rac Sabo rekao je da će Vlada Mađarske „učiniti sudbonosni greh“ ukoliko bude slušala poruke plotičke partije Savez vojvođanskih Mađara (SVM) iz Vojvodine, jer će tako steći utisak „da je u slučaju Mađara u Južnim krajevima sve u najboljem redu“.

„SVM živi u potpunoj srpskoj zavisnosti. Dat je istorijski trenutak kada bi Mađarska mogla da primeni veto u procesu priključivanja Srbije EU zahtevajući samoopredeljenje na osnovu subjektivnog prava za narod koji živi na otcepljenim teritorijama“, rekao je Rac Sabo.

Na skupu je prikazan dokumentarni film pod naslovom „Krivac od žrtve?“ u kojem su prikazani napadi na Mađare u Vojvodini, sa posebnim osvrtnom na slučaj „novih temerinskih momaka“ koji su u pritvoru više od godinu dana nakon tuče u kafani.

Na skupu su bili prisutni i poslanik Narodne stranke iz Erdelja (Transilvanije) Laslo Tekeš i više poslanika Evropskog parlamenta iz Velike Britanije i Italije.

(Autonomija/Vajdasag Ma)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga