Javno čitanje knjiga – protest umetnika i kulturnjaka u Novom Sadu

Poslednji konkurs raspodele novca za kulturu u Novom Sadu pokazuje potpuno odsustvo kompasa kulturne gradske politike

22. juna 2013

Na prostestu u centru Novog Sada večeras se okupilo oko stotinu umetnika iz raznih oblasti kulture, koji su prolaznicima glasno čitali knjige, želeći time da ukažu na tešku krizu u kulturi u Srbiji i Novom Sadu.

Jedna od učesnica protesta, umetnica Ivana Inđin rekla je da je protest je organizovan građanski, preko društvrenih mreža, te da je okidač za njegovo održavanje u Novom Sadu bio rezultat gradskog konkursa za dodelu sredstava kulturnim organizacijama.

“Ne očekujemo ništa od ovog protesta zato što znamo da građanske inicijative i građansko društvo imaju marginalnu ulogu. Cilj protesta je da ukažemo širem grajdanstvu i javnosti na probleme u sferi kulture ne samo u 2013, već i u proteklim godinama”, kazala je Inđin.

Novosadski kompozitor Boris Kovač rekao je da poslednji konkurs raspodele novca za kulturu u Novom Sadu pokazuje “potpuno odsustvo kompasa kulturne gradske politike”, te da je, prema njegovom mišljenju, jedini prepoznatljiv kriterijum bio populizam koji je dobio “još folklorniji oblik”.

“Suština je da se gradska uprava odlučuje da podržava one projekte koji će animirati što veći broj populacije koji će za njih glasati na sledećim izborima. Savremeno umetničko stvaralaštvo je u potpunosti zanemareno i zaboravljeno na ovom konkursu”, dodao je Kovač.

Književnik Vladimir Kopicl rekao je da u oblasti kulture “do sada nije bilo gore”, jer su interesi ove sfere pri poslednjim podelama sredstava na svim nivoima potpuno ignorisani.

“Primetna je disproporcija raspodele novca koja je možda političkog tipa. Ako se u kulturu ulaže deset godina i postignu se neki relevantni rezultati, ođednom sve bude izbrisano kada se novac dodeli onima koji rezultate nemaju. Tako oni za koje svi znamo da su dobri ostanu bez podške”, rekao je Kopicl.

On je naglasio da se ovakva situacija mora hitno promeniti kako bi Srbija postala kulturno konkurentno društvo koje će moći da se uključi u ozbiljne kulturne procese u Evropi i u svetu.

Protest umetnika u Novom Sadu deo je protesta koji su organizovnai i u drugim gradovima Srbije, a na njemu su između ostalih učestvovali i članovi Udruženja likovnih umetnika Vojvodine, organizacije Ogledalo, Baza, Omladinski centar CK13, Napon, Filmski front, kao i veliki broj mladih diplomiranih likovnih umetnika i glumaca.

M. Leđenac (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga