Javni servis, vaistinu!

U Srbiji postoji specifična medijska tiranija u narodu poznata kao Tijanija

25. nov 2010

Srbi su se oduvek smatrali posebnim „nebeskim narodom“. Ova tvrdnja, kao i teza da je sve što je nastalo i postoji u Srbiji, nije utemeljena na praznoverju i pričama za malu decu. Uzmite, na primer naš najpoznatiji brend – srpski inat. Na neki neopisiv način, on je drugačiji od svih ostalih inata.
Po toj analogiji, u Srbiji postoji i jedna specifična medijska tiranija u narodu poznata kao Tijanija. Ovaj fenomen, uveliko je zastupljen na nacionalnoj televiziji i ima višestruku funkciju. Korist koju građani imaju od Javnog servisa očigledna je na primeru emisije „Vreme je za bebe“ i možda je jedna od najznačajnijih. Evo kako to izgleda. Tik pre nego što počne pomenuta emisija, posadite taštu ispred ekrana i brzo se udaljite iz prostorije da ne biste bili izloženi riziku da čujete najavnu špicu. Naime, ova špica velikom brzinom ubija vaše sive ćelije (ukoliko se plašite za taštu, nemojte, ljudi stariji od pedeset godina, imuni su na ovakve opasne sadržaje, čak i na Žikinu šarenicu). Javni servis vam garantuje da se tokom trajanja emisije tašta neće mrdnuti od ekrana, tako da na miru možete da se posvetite slobodnim aktivnostima za koje ona ne mora da zna,a misli da mora. Sjajna stvar, zar ne? Šteta što ne emituju više „48 sati svadba“.
Ovo je samo jedan od mnogih razloga zbog kojih treba da plaćamo pretplatu. Takođe. RTS svake godine na nacionalnom nivou organizuje kurs učenja određenih uloga iz serija „Srećni ljudi“ „Porodično blago“ i „Bolji život“ napamet, tako da ne morate da brinete da ćete zaboraviti i jednu jedinu repliku vašeg omiljenog lika. I da hoćete, ne možete. Zatim, setite se svih tih divnih večeri kada se cela porodica okupi i uživa u emisiji „Pesma i bingo“ uz poznatu glumicu, pardon, voditeljku i šarmantnog voditelja. Da nije ove emisije nikada ne biste mogli da obradujete svoje bake i deke bingo listićima, kojima se oni odavno počeli da se raduju više nego sopstvenoj penziji.
Javni servis Srbije nudi i širok dijapazon usluga za onih 5 % građana koji ne žive sa svojim roditeljima ili roditeljima svog supružnika. Sledeći put kada dobijete račun za pretplatu i pozelenite od besa, samo pomislite šta biste sve izgubili da ga nema i ruka vam sigurno neće zadrhtati kada budete plaćali tih tričavih petstotinak dinara za račun.

Jasna Đorđević

(Autorka je polaznica edukativnog programa NDNV-a „Profesionalno i antidiskriminaciono novinarstvo“)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga