Javni servis BiH suspendira emitiranje od 30. juna

UO BHRT-a je istakao da institucije države nisu riješile dugotrajan problem RTV takse i financiranja javnog servisa

31. maja 2016

Upravni odbor javnog servisa Bosne i Hercegovine (BHRT) danas je odlučio da od 30. juna privremeno prekine produkciju i emitiranje programa.

„Ova odluke direktna je posljedica duga entitetskih emitera od 25 milijuna konvertivilnih maraka (oko 12,5 milijuna eura) – Radio-televizije Federacije BiH 16,5 milijuna i Radio-televizije Republike Srpske 8,8 miljunaa KM“, navodi se u saopćenju UO BHRT, kojeg je potpisao predsćedavajući Esad Gotovuša.

UO BHRT-a je istakao da institucije države nisu riješile dugotrajan problem RTV takse i financiranja javnog servisa i da je današnja odluka time iznudjena i samo najavljuje realne okolnosti koje će nastati poslije 30. juna, kada ističe dosadašnji model naplate RTV takse.

„O ovoj odluci i dramatičnoj situaciji u kojoj se nalazi BHRT biće obavještena javnost, domaće i relevantne medjunarodne institucije. BiH će, ukoliko se ništa ne preduzme, postati jedina evropska država koja neće imati javni servis na državnom nivou“, ističu u UO BHRT.

BHRT je prošlu godinu završio s poslovnim gubitkom koji prelazi 2,5 milijuna evra.

Prihod BHRT od takse za prva tri mjeseca 2016. godine bio je manji za više od 430.000 eura u odnosu na isti period 2015. godine.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga