Javne nabavke: Od viljamovke do ribljih specijaliteta

Samo nek nam oni nisu gladni i žedni

20. avg 2014

Vojvođanske gradske i opštinske uprave su za osam meseci ove godine na reprezentacije i ugostiteljske usluge potrošile više od 25 miliona dinara. Poređenja radi, Sombor je za funkcionisanje gradske narodne kuhinje tokom cele godine opredelio ukupno 17,8 miliona dinara.

Gradski i opštinski funkcioneri naručivali su poklone, knjige, grnčarske radove, ali i viljamovku, viski, vino…

I neke od najsiromašnijih opština, kao što su Žitište i Nova Crnja, raspisale su ove godine nabavke za sredstva reprezentacije.

Na zahtev opštine Žitište, Pokrajinska vlada je pre nekoliko dana izdvojila iz Direkcije za robne rezerve AP Vojvodine prehrambene i sanitarne artikle u vrednosti od 3,6 miliona dinara kao socijalnu pomoć za zaposlene u kompaniji „Agroživ“.

Predsednik ove opštine Mitar Vučurević sklopio je u martu ove godine ugovor za sredstva reprezentacije koja, između ostalog, u svom opisu sadrže kafu, bezalkoholna pića, ali i pića, hranu i duvan, u vrednosti od 1,2 miliona dinara.

Jedna od najsiromašnijih vojvođanskih opština, Nova Crnja, sklopila je u junu ove godine za iste namene ugovor u vrednosti od oko pola miliona dinara.

Viljamovke, viski i čokolade

Funkcioneri u Rumi očigledno ne štede na opuštanju o trošku građana. Oni su u martu ove godine ugovorili posao u vrednosti od nešto preko milion dinara za kafu, piće i sokove za potrebe opštine. U ugovoru se precizira da je, između ostalog, reč i o nabavci alkoholnog pića, odnosno viskija, viljamovke, gorkog lista, vina i piva. Funkcioneri su smatrali da je neophodno i da ovaj ugovor obuhvati i nabavku slatkih i slanih proizvoda, odnosno čokolade i pereca.

Ruma javne nabavkeZanimljivo je i to da je ugovor, koji će važiti do kraja ove godine, sklopljen između opštine Ruma i DOO „Luki Komerc“ iz Pećinaca. Direktor ove firme je Živorad Pantić, rođeni brat Milorada Pantića, koga je u avgustu Aleksandar Vučić postavio za poverenika opštinskog odbora SNS u Pećincima. „Luki Komerc“ je po ugovoru sklopljenom u maju ove godine dobavljač i raznih prehrambenih proizvoda u vrednosti od 12,5 miliona dinara za rumsku Ustanovu za predškolsko obrazovanje „Proletarac“.

I vina i predmeti od kože

Gradonačelnik Sremske Mitrovice je u martu ove godine potpisao ugovor za nabavku poklona, a ugovorena vrednost od skoro 370 hiljada dinara će se do kraja godine podeliti na kupovinu suvenira u vrednosti od 191 hiljadu dinara, alkoholnih pića za skoro 85 hiljada dinara, kao i vina u iznosu od preko 94 hiljade dinara.

Sremskomitrovačka Gradska uprava je u martu ove godine sklopila i ugovor u vrednosti od 1,2 miliona dinara za materijal za ugostiteljstvo, a najskuplja stavka u ovoj nabavci su gazirana i negazirana pića, za koja je do kraja godine predviđeno skoro 915 hiljada dinara.

Gradska uprava Subotice je za hranu, piće, duvan i srodne proizvode sklopila dva ugovora u vrednosti od 1,5 miliona i 832 hiljade dinara. Subotički funkcioneri su u tri navrata poručivali i poklone i nagrade, ali i predmete od kože. Ručne obrade. Ovaj ugovor u vrednosti od 257 hiljada dinara sklopljen je u julu sa SZR „Python“ iz Subotice.

Opštinska uprava u Senti je, pored poklona u vrednosti od preko pola miliona dinara, sklopila ove godine i ugovore za usluge restorana i posluživanja među kojima su usluge restorana i posluživanja hranom, koje uključuju i biskvite i piće.

Pokloni od paprike i peršuna

Funkcioneri u Kanjiži će svojim gostima poklanjati paketiće od ručnog rada, proizvode od majolike, paketiće od paprike i sušenog peršuna. Sem toga, u ovoj opštini su se naručivali i reprezentativni pokloni i grnčarski proizvodi i sve to u vrednosti od preko pola miliona dinara.

Zrenjanin javne nabavkeGradonačelnik Zrenjanina je za nabavku dobara za reprezentaciju u koje spadaju hrana, piće, duvan i srodni proizvodi potpisao ove godine ugovore u vrednosti od 1,4 miliona dinara. Sem toga, iz zrenjaninske Gradske uprave poručivali su i protokolarne poklone i suvenire, ali i knjige, za koje je za osam meseci ove godine izdvojeno 747 hiljade dinara.

Srbijagas: Preko 50 miliona za službena vozila

Ipak, rekorder koji je u dve javne nabavke „pojeo“ sve navedene primere je Srbijagas. Ovo preduzeće je prema podacima Agencije za privredne registre prvo na listi gubitaša sa gubitkom od oko pedeset milijardi dinara. Ipak, to nije sprečilo menadžment da u decembru prošle godine sklopi ugovor u vrednosti od 18,3 miliona dinara za kupovinu putničkih vozila do 2.000 kubika i od 25,3 miliona dinara za nabavku putničkih automobila do 1.300 kubika. Srbijagas je u istom periodu ugovorio i nabavku dva kombi vozila od 5,4 miliona dinara i 5,5 miliona dinara. Kada se sve sabere, ovo javno preduzeće je krajem prošle godine ugovorilo 54,5 miliona dinara za nabavku vozila. Pre desetak dana Srbijagas je oglasio prodaju 34 putničkih i teretnih automobila. Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić tokom ove godine, kao mere štednje, uveo je novo radno vreme u javnom sektoru, gde se sada radi od 7:30 ujutro, ali i ograničenje korišćenja službenih vozila.

Raznovrsna i decentralizovana ishrana

Da „recept“ sklapanja ugovora sa visokim stranačkim funkcionerima nije izum opštinske uprave u Rumi pokazuje i Zrenjanin, u kojem je u julu ove godine ugovoreno da će gradski čelnici jela takozvane tradicionalne kuhinje o trošku građana jesti u „Kamelu“, čiji je vlasnik prvi čovek SPS u tom gradu, Željko Malušić. Ovaj lokal poznat je Zrenjanincima i po tome što je na njega pre šest godina bačena bomba, a slučaj nikada nije rasvetljen.

Sem tradicionalne kuhinje, u isto vreme u Zrenjaninu su dogovoreni i službeni „riblji specijaliteti“, koje gradski funkcioneri jedu u „Kaštelu“ u Ečki. Izbirljivi zrenjaninski čelnici imaju na raspolaganju i internacionalnu kuhinju u hotelu „Vojvodina“. I sve to za više od pola miliona dinara.

Zanimljiv je i slučaj predsednika opštine Žabalj, koji je u martu ove godine dogovorio ugostiteljske usluge na teritoriji Žablja, ali i Čuruga. Pa i Novog Sada. Da, i Đurđeva. Ovakva decentralizovana ishrana je ugovorena na maksimalan iznos do 1,5 miliona.

Mere štednje: Italijanska kuhinja i riblji specijaliteti

I dok sa jedne strane kritikuje rasipanja u javnim preduzećima, smenjuje direktore i planira otpuštanje viška radnika, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević od kraja aprila na raspolaganju ima službene ručkove u internacionalnoj kuhinji hotelsko-turističkog društva „Sajam“ u vrednosti od 125 hiljada dinara. Međutim, dogovorio je u februaru ove godine i riblje specijalitete u „Pipingu“ u vrednosti od 250 hiljada dinara.

Njega je u javnim nabavkama ugostiteljskih usluga u korak pratilo i Gradsko veće Novog Sada, kojim i predsedava. Sem istih afiniteta po izboru ukusa hrane i mesta i već pomenutih internacionalne kuhinje i ribljih specijaliteta, novosadski većnici od juna imaju na raspolaganju za „protokolarne potrebe“ i internacionalnu kuhinju u DOO „Limitz“, italijansku kuhinju i nacionalnu kuhinju.

Ukupna nabavka Gradskog veća Novog Sada za ugostiteljske usluge u ovoj godini prelazi pola miliona dinara.

Brza hrana i pastrmka sa bademom

Da su ukusi različiti pokazuje i primer iz Ade, gde su opštinski funkcioneri iz džepa građana namerili da u narednih godinu dana za ugostiteljske usluge potroše 2,1 miliona dinara, a na raspolaganju su im i jedna hamburgerija i picerija.

Ukoliko im brza hrana ne bude prijala, mogu da biraju i između ugostiteljskog objekta u centru opštine, onog sa otvorenom terasom, sa nacionalnom ili domaćom kuhinjom. I njihove kolege iz Novog Kneževca znaju dobro da jedu, pa je tako ova opština u martu zaključila ugovor sa DOO „Lovačka priča“ iz ovog mesta na 1,3 miliona dinara.

Na svoje zdravlje, međutim, najviše paze gradski čelnici u PančevuPancevo

Oni su odlučili da do sada u ovoj godini ugovore milion dinara za usluge keteringa i servisa, u koje spadaju nacionalna jela, ali i vegeterijanska ishrana. U sklopu ovog ugovora koji važi do kraja godine i koji je sklopljen sa „Poco Loco“ u Pančevu za službeno „iće“ nude se, između ostalog, frigirane i lignje na žaru, pastrmka sa bademom, pasta karbonara, rižoto indiano.

Kako se navodi, naručilac zadržava pravo da koristi i usluge restorana koje nisu u navedenoj specifikaciji, jer se radi o nabavci ugostiteljskih usluga čiju je „raznolikost nemoguće precizno definisati i predvideti na godišnjem nivou“.

Iz Vlade Srbije su stigle i najave o većoj finansijskoj disciplini, međutim o ribljim specijalitetima, poslovima koje dobijaju poverenici SNS i viljamovkama zasad nije bilo reči.

Za njih, sem ljudi u malim vojvođanskim sredinama, niko i ne zna.

Žana Majski (Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga