Javna preduzeća troše novac Novosađana na sportske igre i zabave

Prema nalazima revizora, milioni dinara potrošeni na neosnovane troškove u javnim preduzećima i institucijama

02. maj 2017

U izveštajima iz 2016. Državna revizorska institucija uočila je niz nepravilnostima u novosadskim institucijama i preduzećima čije je poslovanje proveravala, piše Mreža 021.

Kako se navodi u tekstu na portalu 021, Higijenski zavod izgleda najviše brine o kondiciji svojih zaposlenih, jer su u 2015. potrošili 188.000 dinara za usluge instruktora za rekreaciju zaposlenih, zatim 252.000 za zakup sportskih terena, kao i 236.000 za usluge hotela radi organizovanja radničkih sportskih igara. Dodaje se da je problematično što da ove naknade u naturi nisu utvrđene posebnim kolektivnim ugovorom.

Napominje se da je i JP Urbanizam u 2015. godini prikazao da je 214.000 dinara izdvojeno na troškove reprezentacije, ali bez preciziranja na šta je taj novac potrošen.

Takođe, kako se dodaje, i Luka Novi Sad je pretprošle godine zaposlenima isplatila po 80.000 dinara za ogrev, zimnicu i udžbenike, odnosno ukupno 12 miliona dinara bez ikakvog osnova.

Državni revizor Radoslav Sretenović izjavio je za Mrežu 21 da ovakvi primeri nisu izolovani, već veoma učestali.

Česti su primeri davanja pozajmica radnicima javnih preduzeća i privrednih društava koje je osnovala republika, pokrajina ili lokalna samouprava. To se odnosi na izdvajanje novca za nabavku zimnice, ogreva, školskih udžbenika, organizovanja sprotskih igara, ali postoji obaveza vraćanja zajma u ratama, i to je često predviđeno kolektivnim ugovorom. Kod nekih javnih preduzeća nema evidencije o potraživanjima zaposlenih iako su date pozajmice, negde se kasni u otplati zajma, a u nekim slučajevima se i vrši otpis duga zaposlenih“, naveo je on.

Ipak, kako se napominje, rekreacija i sportske igre samo je utopija za većinu radnika, koji su apsolutno obespravljeni, dok, po rečima predsednice Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranke Savić, korist imaju samo glavešine u sindikatima i direktori koji novcem građana „kupuju mir u kući“.

„Kada vi sindikatu date jedan deo javnih sredstava, onda dobijate nekoga ko se solidariše sa vama, ko ne talasa previše protiv vas, a vi imate neuporedivo više mogućnosti da zloupotrebljavate sredstva tog javnog preduzeća. Od toga velike benefite imaju sindikalni funkcioneri. Dakle sve što se čini sa sindikatima jeste kupovina mira, onda direktori rade šta žele, a u to im se niko ne meša niti im postavlja nepoželjna pitanja“, kazala je ona za Mrežu 21.

U tekstu se ukazuje i da se „kupovina mira“ često odvija i kroz nagrade i posebne naknade, pa je, iako je to Zakonom o budžetu za 2015. godinu bilo zabranjeno, novosadski Higijenski zavod ipak isplatio 9,9 miliona dinara za te namene.

Napominje se i da je nekoliko pokrajinskih sekreterijata takođe nadgledao revizor, gde su takođe utvrđene određene nezakonitosti.

„Tako je Pokrajinski sekreterijat za sport i omladinu dao šest miliona dinara za redovno poslovanje klubova, a da pri tome nije sproveo javni konkurs. Sindikalnoj organizaciji preneo je sredstva za troškove učešća na jubilarnim 40. sportskim igrama zaposlenih u upravi u iznosu od 600.000 dinara. Pokrajinski sekreterijat za privredu je za refundiranje troškova učešća privrednika na sajmovima u Evropi i Srbiji isplatio 10 miliona dinara mimo pravila„, navodi Mreža 021.

U tekstu se ukazuje i da mehanizme kontrole rada odgovornih lica u javnim preduzećima reguliše nekoliko zakona, ali da su u praksi retki slučajevi da neko bude sankcionisan zbog neodgovornog poslovanja, pošto u nadzornim odborima javnih preduzeća obično sede partijski kadrovi kao i na čelnim pozicijama u tim preduzećima.

(Autonomija, Mreža 021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga