- Autonomija - https://www.autonomija.info -

JAROSLAV PECNIK: Glavaš je sramota za Osijek

Na prijedlog HDSSB-a ovo je Gradsko vijeće prošle godine izglasalo „Deklaraciju o poštivanju i zaštiti dostojanstva građana Osijeka“. Formalno, povod HDSSB-ove inicijative bili su moji istupi u medijima i u javnosti gdje sam upozoravao na „puzajuću fašizaciju“ našeg društva, a stvarni razlog pomenute inicijative bile su česte i žestoke kritike rada i ponašanja njihove stranke i njihovog političkog duhovnog gurua Branimira Glavaša. Vodstvo HDSSB-a me je na sve načine pokušavalo onemogućiti u javnim istupima kako bi na taj način „sanirali“ kritike koje sam im upućivao, pa je tako i spomenuta „Deklaracija“ imala isključivu funkciju zaustaviti Pecnika u iznošenju političkih stavova o njihovoj stranci i Glavašu, a onako usput u njihovom prepoznatljivo podmetačkom stilu pribiti me na „nedomoljubni stup srama“. Znači govoriti istinu je nedomoljubni čin, a lagati i licemjerno se ponašati, po recepturi HDSSB-a „pravo je domoljublje“.

Ali, vratimo se na „Deklaraciju“; ona je izglasana i valjalo bi da je svi poštivaju, a posebno se to očekuje od inicijatora spomenutog dokumenta, međutim; primjer prvi:
– Gradski vijećnik HDSSB-a, Filip Glavaš, sin Branimira Glavaša počasnog predsjednika HDSSB-a, kao službeni administrator facebook stranice svoga oca, objavio je (nakon što je B.G. pušten iz mostarskog zatvora da na slobodi čeka novo suđenje za ratne zločine počinjene tijekom Domovinskog rata) sliku obješenih tjelesa koja jasno asociraju linčovanje, sa milozvučnom porukom: kako je zabranjeno lažno svjedočiti, a svi koji su „lažno svjedočili“ u procesu protiv njegova oca, neka samo pogledaju i saznat će što ih čeka, odnosno kakva ih „zaslužena“ kazna čeka. Klasičan primjer prijetnje i zastrašivanja.

Primjer drugi:

– Nedavno smo na osječkom Trgu slobode svjedočili pravom političkom derneku na dočeku Branimira Glavaša (po povratku iz zatvora). Ostavimo li po strani gorak okus u ustima obitelji pobijenih građana grada Osijeka u tzv. operacijama „garaža“ i „selotejp“, odnosno osjećaj stida koji bi trebao imati svaki pristojni građanin ovoga grada, što je jedan takav primitivni dernek uopće priređen u našem gradu osobi koja je (ne)pravomoćno osuđena za najteže ratne zločine; poruke koje je „general“ Glavaš u nazočnosti svojih partijskih kamarada, dakle i osječkih gradskih vijećnika izrekao urbi et orbi zaudaraju na opasne prijetnje i zazivaju obračune. A, sve je to bilo popraćeno oduševljenim odobravanjem njegovih suradnika, a među njima i vijećnicima našeg Gradskog vijeća.

Primjer treći:

– Jučer ponovno na svom je facebooku Glavaš (je li mu i ovoga puta pomagao administrator u liku njegova sina i gradskog vijećnika Filipa Glavaša?) najtežim uvredama napao dr. Milorada Pupovca, zastupnika srpske manjine u hrvatskom Saboru i u otrovnom govoru mržnje kojeg se ne bi postidio ni jedan Goebbels, izložio ga je najtežim (dis)kvalifikacijama. A, u sličnom primitivnom tonu na Pupovca se okomilo i vodstvo HDSSB-a, a među njima i vijećnici ovoga Gradskoga vijeća.

Sve to više nego jasno upućuje na ono o čemu sam govorio prije godinu dana, o „puzajućoj fašizaciji“ ili otvorenoj primitivizaciji naše sredine, ali i našeg društva u cjelini, ali, na takvu opasnu verbalnu agresiju u RH uglavnom nitko ne reagira ili reagira vrlo mlako, tek toliko da se „odradi“ posao. I što ćemo sada sa Deklaracijom koju su vijećnici HDSSB-a inicirali; hoće li se je sami pridržavati? Naravno, odgovor je svima poznat i jasan: neće. Uostalom, ona nije ni bila donešena sa ciljem „zaštite dostojanstva građana Osijeka“ već sa jasnom nakanom izrugivanja svemu i svima što predstavlja civilizirani sukus pristojnog građanskog društva i dostojanstva građana.

Jaroslav Pecnik
gradski vijećnik na listi Hrvatskih laburista – stranke rada

(Pismo je upućeno SVIM ČLANOVIMA GRADSKOG VIJEĆA, PREDSTAVNICIMA MEDIJA I GRAĐANIMA GRADA OSIJEKA)

Podelite ovu stranicu!