- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Jarak: Građani za prekid samodoprinosa

Stanovnici naselja Jarak tražili su od čelnika Sremske Mitrovice ukidanje plaćanja samodoprinosa.

Oni su za ovu inicijativu sakupili 860 potpisa podrške što, kako kažu, čini preko pola aktivnog biračkog tela, pa su se stekli zakonski uslovi da lokalna samouprava stavi van snage svoju odluku.

Jarčani su svoju inicijativu uputili gradonačelniku, predsedniku skupštine i gradskom pravobranilaštvu.

U njoj su objasnili da nisu u mogućnosti da izdvajaju tri odsto od svojih plata, jer je, kako su naveli, evidentno da su ekonomski i uslovi življenja znatno teži nego u vreme donošenja odluke o uvođenju samodoprinosa.

„Obaveza plaćanja samodoprinosa postaje prevelik teret za sve siromašniji kućni budžet“, istakli su Jarčani.

Oni su gradskim čelnicima poručili da se u novonastalim uslovima promenila volja stanovnika Jarak i da oni više ne žele da imaju obavezu plaćanja samodoprinosa.

Međutim, ni posle zakonskog roka, odgovor na ovu građansku inicijativu nije stigao, a Jarčani su javno pitali zašto nema povratne informacije.

Oni su upozorili da je ovo mesto jedno od retkih u mitrovačkoj opštini gde se sprovodi samodoprinos i napomenuli da, primera radi, građani Sremske Mitrovice ne izdvajaju sredstva za te namene.

U odluci lokalne samouprave, donete 2012. godine, objašnjava se da će se od sredstava koje građani plaćaju na ime samodoprinosa finansirati završetak započete dogradnje lokalnog Doma kulture, održavanje puteva i pešačkih staza, izgradnja arteške česme, početak radova na kanalizaciji, izgradnja jame za odlaganje uginulih životinja i životinjskih konfiskata, održavanje atarskih puteva i mesnog groblja, razvoj sporta, kao i „redovna delatnost i administrativni poslovi“.

Prema izveštaju o utrošku sredstava, koji su građani Jarka dali na uvid, vidi se da je najveći deo sredstava samodoprinosa utrošen za takozvane stalne troškove redovne delatnosti, odnosno za komunalne troškove i rad mesne zajednice.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!