Japanski ambasador: BiH bez plana obnove

Vlada Japana razočarana je što Bosna i Hercegovina nema konkretnog plana obnove zemlje nakon majskih poplava

18. jul 2014

Vlada Japana razočarana je činjenicom da Bosna i Hercegovina nema konkretnog plana obnove zemlje nakon poplava i što se govori samo o prikupljanju sredstava, izjavio je u četvrtak japanski ambasador u Bosni i hercegovini Hideo Jamazaki.

On je, nakon posjete gradskoj upravi u Doboju, rekao novinarima da Vlada Japana ne može odobriti sredstva na taj način i da ne želi tako poslovati, prenosi Srna.

„Da bi Vlada Japana odobrila novac, neophodno je da dobijemo zahtjev sa različitih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini za konkretni projekat“, istakao je Jamazaki.

On je kazao da je pozitivno iznenađen stanjem u kojem se nalazi Doboj nakon majskih poplava te podsjetio da je Vlada Japana samo dva dana nakon poplava Bosni i Hercegovini odobrila urgentnu pomoć, koja je distribuirana i ovom gradu.

Nabavka sofisticirane opreme

Jamazaki je ukazao da je Vlada Japana donijela odluku da se budžetska sredstva za ovu godinu od miliona eura preusmjere ka opštinama koje su najteže pogođene poplavama.

Prem njegovim riječima, zaposleni u Ambasadi Japana u Bosni i Hercegovini bili su u prilici posjetiti Doboj i upoznati se o projektima koji će biti kandidirani Vladi Japana za finansiranje u ovoj fiskalnoj godini.

„Kroz program nenamjenske pomoći, Vlada je dodijelila sredstva za nabavku sofisticirane opreme za borbu protiv poplava, koja će biti obezbijeđena najverovatnije do kraja ove godine“, istakao je Jamazaki i dodao da je riječ o vozilima za spašavanje i opremi za izgradnju sistema za rano upozoravanje.

Japan od vlasti u Bosni i Hercegovini očekuje dalje zahtjeve, ukoliko postoje dodatne potrebe za opremom, da bi Bosna i Hercegovina izgradila sistem ranog upozoravanja i radila na sistemu prevencije.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga