Japan upozorava Britaniju da ostane u EU

Hiljade japanskih firmi koje zapošljavaju 130.000 ljudi mogle bi zatvoriti podružnice u Britaniji ako izađe iz EU-a

21. jul 2013

Japan je upozorio Veliku Britaniju da se ne povlači iz Evropske unije, jer bi to moglo dovesti do zatvaranja podružnica japanskih kompanija na britanskoj teritoriji i gubitka radnih mjesta.

U memorandumu koji je dobilo Ministarstvo vanjskih poslova u Londonu, japanska strana naglašava da japanske kompanije investiraju u Veliku Britaniju jer je vide kao vrata evropskog tržišta.

Oko 1.300 japanskih firmi koje imaju svoje podružnice na britanskoj teritoriji moglo bi ponovo razmotriti svoj stav ako Velika Britanija ne nastavi igrati „važnu ulogu“ u EU-u, stoji u dokumentu koji prenosi Sunday Times.

Radna mjesta

„Velika Britanija, kao predvodnik na polju slobodne trgovine, pouzdan je partner Japana. Više od 1.300 japanskih kompanija je dosad ulagalo u Britaniju, koja čini dio jedinstvenog tržišta Unije, a otvorili su 130.000 radnih mjesta, više nego igdje u Evropi. To pokazuje da su prednosti Britanije kao mosta ka evropskom tržištu privukle japanske investicije“, navodi se.

Britanski premijer David Cameron obećao je do kraja 2017. održati referendum o britanskom članstvu u EU-u, ako njegova konzervativna stranka na izborima 2015. dobije mandat.

Japanska ambasada u Londonu je saopćila da će, ako Britanija napusti jedinstveno evropsko tržište, zemlje koje ulažu i izvoze u EU morati da plaćaju carinu, a „to nije dobra vijest“.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga