Japan: Ministar odbio da podnese ostavku zbog izjave o nacističkom ustavu

On je izazvao gnev javnosti opaskom da Japan treba da prouči kako je nacistička partija krišom promenila nemački ustav pre Drugog svetskog rata, pre nego što je to iko primetio

03. avg 2013

Japanski ministar finansija Taro Aso odbio je u petak da podnese ostavku ili da se izvini zbog izjave da bi Japan trebalo da sledi nacistički primer i promeni ustav države tajno i bez javne debate.

Aso, koji je i potpredsednik vlade, izazvao je gnev javnosti opaskom da Japan treba da prouči kako je nacistička partija krišom promenila nemački ustav pre Drugog svetskog rata, pre nego što je to iko primetio. Posle protesta Kine, Južne Koreje i drugih država, aktivista za ljudska prava, kao i Centra Simon Vizental, Aso je povukao izjavu u četvrtak, ali je odbio da ide dalje od toga.

„Nemam nameru da dam ostavku“, izjavio je Aso novinarima.

Ministar je u četvrtak rekao da ga je javnost pogrešno razumela, kao i da je jedino želeo da kaže da nije od pomoći bučna debata o tome da li bi Japan trebalo da promeni svoj poratni ustav kako bi dao vojsci veća ovlašćenja. Vlada je saopštila da neće tražiti njegovu ostavku, koju su zahtevali neki članovi opozicije.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga