Januš Bugajski: Rusija i Kina prikrivale razmere zaraze, samo EU može da pomogne Zapadnom Balkanu

"Peking i Moskva su pokušali da koriste konfuziju i strah kako bi dokazali da EU i NATO propadaju. U stvarnosti - i Kina i Rusija su pale na testu"

08. apr 2020

Američki stručnjak za Balkan Januš Bugajski izjavio je da građani Zapadnog Balkana ne smeju da izgube svoju evropsku perspektivu jer je u državama koje bi želele da budu alternativa EU – Кini i Rusiji, stanje mnogo gore a, kako navodi, te su države prikrivale razmere zaraze od korona virusa.

On je rekao da ne dolaze sve dezinformacije o korona virusu iz Kine ili Rusije, jer postoje mnogi teoretičari zavere i lakoverna publika i na samom Zapadu.

„Međutim, Peking i Moskva su pokušali da koriste konfuziju i strah kako bi dokazali da Evropska unija i NATO propadaju. U stvarnosti – i Kina i Rusija su pale na testu jer su prikrivale razmere zaraze u obe zemlje“, ocenio je Bugajski u intervjuu za podgoričku Pobjedu.

Kako je dodao, u Rusiji će pandemija verovatno stvoriti otpor prema Putinovoj vlasti u vreme kada je ekonomija u krizi zbog kolapsa cena nafte.

„Građani Zapadnog Balkana ne smeju da izgube svoju evropsku perspektivu jer je u državama koje bi želele da budu alternativa EU – u Кini i Rusiji – stanje mnogo gore. I na kraju, demokratije su otpornije na krize nego diktature“, naveo je on.

Ocenio je da će svetska ekonomija proći kroz recesiju, i njena dužina i ozbiljnost zavisiće od toga koliko se brzo i efikasno izbori sa pandemijom.

„Balkan može očekivati veliki ekonomski pad u narednim mesecima i EU će biti važna u pružanju pomoći u ekonomskom oporavku. Nijedna druga snaga nema resurse da značajno pomogne regionu, bez obzira na dezinformacije koje Кina i Rusija šire“, naveo je Bugajski.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga