Janša zbog korupcije dvije godine u zatvoru

Presuda za korupciju protiv bivšeg slovenskog premijera postala je pravomoćna, pa će na dvogodišnju zatvorsku kaznu

29. apr 2014

Viši sud u Ljubljani pravomoćno je potvrdio presudu za korupciju bivšem slovenskom premijeru Janezu Janši, vojnom brigadiru Antonu Krkoviču i vlasniku tvrtke Rotis, Ivanu Črnkoviču.

Potvrđena im je prvostupanjska presuda u kojoj su sva trojica osuđeni na zatvorske i novčane kazne zbog favoriziranja finske tvrtke Patria prilikom kupnje oklopnih vozila za slovensku vojsku.

Bivšem premijeru Janši potvrđena je dvogodišnja kazna zatvora, a Krkoviču i Črnkoviču zatvorska kazna od 22 mjeseca.

„Tužiteljstvo se moralo baviti institucijama države, ali nije imalo političkih ciljeva. I činjenica da je do toga došlo je zastrašujuća. Ovdje nisu u pitanju ni lijevi ni desni, već to da u našem društvu korupcija ne smije biti tolerisana“, komentirao je presudu slovenski državni odvjetnik Andrej Ferlinc.

Neće odmah u zatvor

Prema sada pravomoćnoj presudi, Janša je 2006. godine, kada je bio premijer, od Patrijinih posrednika prihvatio obećanje da će dobiti novčanu nagradu ako finska tvrtka dobije posao opremanja slovenske vojske oklopnim vozilima koji je bio vrijedan 278 milijuna eura.

Janša je tijekom sudskog postupka negirao sve navode tužiteljstva da je utjecao na ugovor s Patrijom i kontaktirao s posrednicima, a optužnicu protiv sebe nazvao političkom konstrukcijom, tvrdeći da je eventualno osuđujuća presuda protiv njega neodrživa.

Janša i njegovi odvjetnici najavljuju žalbu ustavnom sudu, a bude li potrebno i Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Slovenski mediji u ponedjeljak navode da presuda višeg suda još nije izvršna i ne znači automatski odlazak Janše u zatvor, te podsjećaju da bi on i suoptuženici mogli tražiti i izvršenje kazne preko tzv. vikend-zatvora, predviđenog za presude ispod dvije godine zatvora.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga