Janković: Zabrana karikatura korak ka spaljivanju nepodobnih knjiga na trgovima

"Srbija je okupirana mrakom"

13. nov 2018

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković izrazio je danas solidarnost sa karikaturistima Predragom Koraksićem i Dušanom Petričićem i ocenio da je uklanjanje njihovih karikatura iz biblioteke u Lazarevcu „korak do paljenja knjiga nepodobnih autora na raskopanim trgovima naših gradova“.

„Srbija je okupirana mrakom, i samo čiste i velike ideje mogu da je mraka oslobode, a ljudima vrate nadu u budućnost. Niko od nas nema pravo da bude iznenađen ni ovim, ni onim što će uslediti ako se ne okrenemo osnovnim ljudskim i političkim vrednostima – slobodi, pravdi, ravnopravnosti, ljudskim pravima, vladavini prava i demokratiji“, naveo je on.

Janković je u pisanoj izjavi rekao da se solidariše sa Koraksićem i Petričićem, kao i svim ljudima koji danas „biraju njihov britki um, a ne ruglo tabloida“.

Pokret „Novi optimizam“ ranije je saopštio da su lokalne vlasti u Lazarevcu naredile uklanjanje karikatura Petričića i Koraksića iz prostorija biblioteke „Dimitrije Tucović“, koje su bile postavljene u okviru izložbe „Karikature od naših života“.

Izložbu su organizovali, kako se dodaje u saopštenju, biblioteka i udruženje „Novi Optimizam“ u okviru obeležavanja 9. novembra kao Svetskog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga