Janković: Za državu koja mlade neće terati iz zemlje

Dužni smo da se pobunimo protiv toga, niko ne sme da se u sopstvenoj zemlji oseća kao podanik

12. mar 2017

Kandidat za predsednika Srbije Saša Janković ocenio je danas da je Srbiji potrebna „ozbiljna država“ koja mlade ljude neće „iznajmljivati“ drugim zemljama već im pokazati perspektivu kako bi ostali u sopstvenoj zemlji.

Janković je posle razgovora sa mladima u centru Beogradu rekao agenciji Beta da se mladi u Srbiji žale na „sve“, od nedostatka perspektive do „loših“ pravila po kojima ne napreduju najbolji već oni koji su stranački opredeljeni.

„Mladi odlaze iz Srbije i to je opšte mesto. Svi pričamo o tome da mladi odlaze i njihovo je pitanje zašto bi ostali. Pokušao sam danas da im objasnim, verujem s uspehom, da je ovo njihova zemlja, da mogu otići na neko drugo mesto i tamo možda naći uređeniju zemlju i lakši ekonomski život ali da će do kraja života misliti na ovu zemlju i da će ovo uvek ostati njihova zemlja“, naveo je Janković.

Prema njegovim rečima, najviše što mladi mogu da učine za sebe jeste da pomognu da Srbija bude dostojna njih, „mesto gde će želeti da ostanu, gde će pokazati sve ono što su naučili, gde će gledati kako njihovo okruženje raste i razvija se i gde će svoju decu gajiti sa osećanjem da su na mestu koje vole najviše na svetu“.

„To je moguće, ništa nam ne fali. Ti mladi ljudi pokazuju koliko su sposobni kada odu u inostranstvo, kako imamo dobro obrazovanje, dobar kreativni duh. Nama treba ozbiljna država koja će naći način ne da mlade iznajmi drugima, ne da ih otera nego da im pokaže perspektivu u sopstvenoj zemlji kako bi sve ono što rade na drugim mestima obezbedili sebi i svojim porodicama ovde“, kazao je Janković.

On je ocenio da veliki broj mladih koji žive van Srbije žali zbog toga što su „oterani“ iz zemlje.

„Ako neko ode, neka ode zato što misli da će mu u drugoj zemlji biti bolje i to je legitimno, ali da neko ode zato što biva isteran odavde, zato što se u sopstvenoj zemlji oseća kao podanik, to ne smemo da dozvolimo i protiv toga smo dužni svi da se pobunimo i preokrenemo stvar“, naveo je Janković.

Kako je ocenio, ovo je momenat kada treba da kažemo ne samo šta država treba da učini za nas već šta mi treba da učinimo za državu.

„Kada kažem država ponovo mislim na nas. Čineći za državu, za pravila u Srbiji, za red, poredak, humanitarne vrednosti, za nauku, kulturu, umetnost, činimo ne samo za državu i buduća pokoljenja već i za nas same“, kazao je Janković.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga