Janković: Vučić je – takozvani predsednik

Dva uslova za saradnju: ne sarađivati s Vučićem i iste vrednosti

18. avg 2017

Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković je rekao da “apsolutno” ne priznaje Aleksandra Vučića za predsednika Srbije i da je on za njega “takozvani predsednik”.

Dodao je da pitanje Ustava nije suština stvari u Srbiji i da o njemu ne može da raspravlja “čovek koji nije izabran na fer i demokratskim izborima”.

„Pravno niko nije pobio rezultate izbora jer naš pravni sistem ne funkcioniše na osnovu prava. Mi nemamo nezavisno sudstvo, mi nemamo policiju koja radi po zakonu, a ne po nalogu vođe“, rekao je Janković gostujući na N1.

Janković je rekao da je „pozivom na lažni dijalog Vučić uvukao sve koji uđu u to – u prevaru, legitimaciju laži“.

Komentarišući taj poziv, Janković kaže da Vučić „ima 100 odsto vlasti, da je sve institucije porušio, da vladavina prava ne postoji, i da sada kada treba da uradi nešto na šta se  očigledno obavezao, poziva građane i opoziciju“.

“Kada je Vučić imao dijalog sa opozicijom poslednjih pet godina?”, upitao je.

Lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković kaže da je DS napravio ogromnu, trostruku grešku jer je rešio da Vučiću, „nenadležnom organu, koji nije izabran na fer i demokratskim izborima“ pošalje predlog za promenu Ustava.

On je rekao da Pokret slobodnih građana ne želi da ima ništa ni sa kim ko ima nešto s Aleksandrom Vučićem, pa tako ni sa Demokratskom strankom i njenim liderom Draganom Šutanovcem koji će predlog za promenu Ustava poslati, između ostalih i predsedniku države.

Kaže da Pokret slobodnih građana, kad je u pitanju saradnja s drugim strankama, ima dva uslova – ne sarađivati s Vučićem i slagati se kad su u pitanju vrednosti.

“Nikakve veze nema predsednik, sve i da je legitimno izabran, sa predlogom Ustava i zašto to dati onom ko nije u proceduralnoj liniji, sem ukoliko ne želite da im kažete – ako zatreba, oko promene Ustava, tu smo”, navodi lider PSG.

„Naš Ustav nije savršen, ali ako bi se poštovalo to što u njemu piše, naš bi život izgledao sasvim drugačije“, naglasio je Janković.

On je naglasio da drugi, vrednosni uslov za saradnju, DS apsolutno ispunjava, da su „podudarni“, ali i da su ovim potezom u PSG pokazali da ne žele da vode politiku kakva se vodila poslednjih 20 godina.

Janković je rekao da je za PSG regionalna stabilnost ključna i da to znači – što jača Hrvatska jača Srbija, što stabilnija BiH i Makedonija, stabilnija i Srbija. Dodao je da je pokazao da nema problem s tim da ode u Potočare, da bi sutra išao u Vukovar, ali i u Jasenovac da ukaže poštu žrtvama.

Govoreći o odnosu prema Rusiji, Janković je istakao da je za Pokret Srbija deo političkog, ekonomskog, istorijskog i kulturnog evropskog prostora. „Svaka čast Rusiji, ona nam nije neprijatelj. Ali naš interes je Srbija, a Srbiju vidimo u Evropi“.

Upitan o partnerima za eventualnu koaliciju, kaže: „Uopšte ne mora da se prave koalicije, ne kažem da nećemo“. Ipak, naveo je da razgovara sa Vukom Jeremićem, ali ne i sa liderom Dveri Boškom Obradovićem.

„Boško Obradović i Dveri ne ispunjavaju drugi, vrednosni uslov… Oni smatraju, ako se ne varam, da je Rusija postojbina Srbije, okreću se Rusiji, i ne prihvataju sva ljudska prava“, rekao je.

Otkrio je i da je s Radulovićem u prethodnom periodu nekoliko puta razgovarao i dodao da mu je on  postavljao treći uslov – da tu ne bude DS. Istakao je da ako se krene tako, svako će ići za sebe i protiv sebe za izbore, jer zna, na primer, s kim ne bi hteo Boris Tadić itd.

Na pitanje da li očekuje da će preći cenzus bez DS, kaže da nisu ušli politiku da bi prelazili cenzus. Niko u pokretu nije ušao u politiku da bi bio deo neke institucije, uradićemo ovo zato što mislimo da  promenimo način na koji se politika u Srbiji vodi, kaže. „Ako ne možemo to da uradimo, nećemo učestvovati u tome, ako ne možemo ovakvi kakvi jesmo da pređemo cenzus, ne treba da ga pređemo“.

Janković je rekao i da je DS doprinela njegovim rezultatima na proteklim, predsedničkim izborima. Ocenjuje da se takođe može postaviti pitanje da li je ona time povratila deo poverenja svojih nekadašnjih glasača. „Da li politika treba da se zasniva na tome usluga za uslugu, na račun građana„, upitao je. Kaže da je jako zahvalan DS, ali da ne misli da nekom nešto duguje.

Dragan Šutanovac je za jesen najavio ulične proteste protiv vlasti, prvi u Nišu. Janković je rekao da će Pokret učestvovati na njima.

„Verujem da se bez korišćenja prava na okupljanje, a to je osnovno ljudsko pravo, ne može srušiti Aleksandar Vučić. Mi moramo biti spremni da pobedimno AV na izborima i to za 10 posto razlike da bi možda došli u situaciju da s svađamo oko jedan posto zbog krađe, kao u vreme Miloševića. I kad ga pobedimo, mi moramo biti spremni da tu pobedu odbranimo, korišćenjem prava na okupljenjem. Ne kao što Vučićeva propaganda kaže nasiljem i nasilnim protestima, građani imaju pravo da se okupe kad god hoće na javnom mestu i iskažu svoje političke stavove. Da, moraćemo to da radimo“ zaključio je Janković.

(N1/Autonomija/foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga