Janković: Vlast da odblokira parlament i omogući fer izbore

"Iskustva iz bliske prošlosti uče nas da se ne sme igrati s voljom glasača"

02. mar 2017

Predsednički kandidat Saša Janković zatražio je vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i nadležnih državnih organa da otklone postojeće prepreke za održavanje fer i demokratskih izbora i odblokiraju rad parlamenta, kako to ne bi moralo da se čini pod pritiskom građana, predsedničkih kandidata i međunarodnih instanci čija je Srbija član ili želi to da bude.

„Izborima se može nazvati samo društveni proces u kojem su ispunjeni makar minimalni uslovi za nesmetano kandidovanje, ravnopravni tretman kandidata tokom izborne kampanje i glasanje građana bez pritisaka i ucena. Bez toga, izbori su fasada za prikrivanje diktature, a učešće na njima je saučešće u urušavanju demokratije i vladavine prava“, istakao je Janković.

On je ukazao da da je u istom danu kada su izborni štabovi trojice predsedničkih kandidata pozvali Narodnu skupštinu da osnuje Nadzorni odbor za kontrolu izbora a predsednicu parlamenta da uputi poziv OEBS-u da obavi posmatračku misiju, vlast faktički suspendovala rad parlamenta a režimski tabloidi optužili kandidate da pozivaju na mešanje stranih faktora u izborni proces.

Naveo je i da nadležni organi danima ignorišu problem overe potpisa građana isključivo od strane javnih beležnika, što nije u skladu sa Zakonom o izboru predsednika Republike, čime svesno stvaraju administrativno usko grlo čitavog izbornog postupka.

„Svedoci smo svakodnevnog pritiska na zaposlene u javnom sektoru da kandidatu vladajuće stranke obećaju svoj glas na izborima i obezbede mu još nekoliko dodatnih, uz pretnje otkazom onima koji to odbiju. Prevelik broj ljudi bori se za golu egzistenciju, tenzije u društvu su iz dana u dan sve veće, kao i nezadovoljstvo građana samovoljom vlasti. U takvoj situaciji, varnica je dovoljna za požar koji bi bio poguban za Srbiju“, upozorio je Janković.

On je poručio da se zakoni i procedure ne smeju gaziti „radi efektnije predstave za podizanje rejtinga vladara“, dodavši da „nas iskustva iz bliske prošlosti uče da se ne sme igrati s voljom glasača“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga