- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Janković: Umesto državnih, dobili smo stranačke medije

Zamenik zaštitnika građana Miloš Janković upozorio je danas na veliki broj napada i pritisaka na novinare, kao što se to trenutno dešava na Radio-televiziji Vojvodine, i rekao kako je na delu ne samo tabloidizacija medija, države, društva, nego i nas samih.

„U prethodnom periodu doneta su tri veoma važna zakona u sferi medija, ali su mediji i dalje pod uticajem sprege politike i kapitala. Očekivali smo da će biti bolje rešenje ukoliko država izađe iz vlasništva medija, međutim umesto državnih, dobili smo stranačke medije“, rekao je Janković.

Građanke i građani Novog Sada danas su u prostorijama Medija centra Vojvodine na okruglom stolu „Nezavisne institucije bliže građanima“ imali priliku da se upoznaju sa radom tri nezavisne institucije – Zaštitnik građana, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti – i sa njihovim predstavnicima razgovaraju o mehanizmima zaštite svojih prava.

Zamenica Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Stanojla Mandić rekla je kako je trenutno stanje i opšti utisak u sferi njihovog rada dobar, ali da građani još uvek strahuju da samoinicijativno istražuju i preispituju institucije.

„Građani su i dalje najčešći tražioci usluga Poverenika, pored medija, ali ono što nije dobro u ovom trenutku je to da su ove mogućnosti počeli da koriste i organi vlasti jedni prema drugima. Takođe, i dalje je velik procenat ćutanja institucija, ali je ipak pozitivno to što se broj odgovora na zahteve za pristup informacijama od javnog značaja povećava“, rekla je Mandić.

Ona je takođe naglasila da veliki sporni ugovori, kao što su Fijat, Er Srbija i Beograd na vodi, i dalje bude najveće interesovanje javnosti, dok konkretno iz Novog Sada pristiže vrlo mali broj žalbi. Kako kaže, najsvežija pristigla žalba je u vezi sa nepoznanicama oko troškova Exit festivala.

Viša savetnica Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Emila Spasojević rekla je da je potrebno unaprediti svest o tome šta je diskriminacija, što je kod nas vrlo teško, i podsetila prisutne na veoma važan slučaj iz Novog Sada protiv kompanije Mekdonalds zbog sumnje da obezbeđenje ovog restorana brze hrane u julu 2012. godine nije dozvolilo jednoj Novosađanki da sa njom u restoran uđe i troje dece romske nacionalnosti.

Uloge nezavisnih organa su još uvek nerazumljive građanima, dodao je na to Miloš Janković, a njihove aktivnosti i dalje nailaze na negativan stav.

„Ono što je zaista problematično je da Skupština Srbije još nije našla za shodno da razmotri godišnji izveštaj zaštitnika građana, gde se svi detaljno mogu uveriti u rad ovog organa i videti na šta se sve građani žale, te se uveriti u postignute rezultate“, objasnio je on i dodao da vlast samo priča o reformama, međutim nikakvih rezultata tih reformi nema.

Ovaj okrugli sto, otvoren za sve građane zainteresovane da se upoznaju sa radom nezavisnih institucija, organizovale su Građanske inicijative i Centar za razvoj demokratskog društva „Europolis“, koji će u budućem periodu biti kontakt tačka za građane i građanke Novog Sada ka trima pomenutim nezavisnim institucijama.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!