Janković: U Srbiji najugroženiji običan građanin

Odnos vlasti prema nezavisnim organima i dalje ostaje problem

21. jun 2016

U Srbiji najugroženiji „obični“ građani, izjavio je danas zaštitnik građana Saša Janković u debati o izvešaju Zaštitinika građana za 2015. godinu.

„Svakome od nas treba pravna sigurnost, saznanje da ćemo kada prikupimo dokumenta za građevinsku dozvolu tu dozvolu i dobiti, da ćemo sa zdravstvenom knjižicom dobiti potrebne usluge kod lekara, da znamo šta možemo, šta ne možemo, da znamo da će ako neko ugrozi našu bezbednost policija, doći na poziv u pomoć“, kazao je Janković.

On je dodao je ove godine zaštitniku stiglo 28 odsto pritužbi više nego prošle godine, ali i da je 88 odsto preporuka ispunjeno i da građani imaju poverenja u nezavisne institucije, te da je siguran da Srbija nije osuđena na „ispodprosečnost u demokratskom procesu“.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je da je stanje u nezavisnim institucijama popravljeno i da te institucije raspolažu s najviše resursa do sada, ali da kao problem i dalje ostaje odnos vlasti prema nezavisnim organima.

„Stalan problem je pitanje odnosa vlasti prema toj novoj, pomalo čudnoj grani vlasti. Da li smo nezavisne institucije uveli iz kozmetičkih razloga, da bismo imali ono što imaju razvijene demokratije, ili prepoznajemo i njihovu ulogu u društvu“, rekao je Šabić i ocenio da u Srbiji često vlada nerazumevanje o tome šta je uloga nezavisnih organa.

On je dodao da bez promene odnosa vlasti prema državnim nezavisnim organima neće biti moguće napredovanje u poglavljima koja se tiču vladavine prava (23 i 24) u pregovorima o članstvu Srbije u Evropskoj uniji.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da su građani najviše pritužbi podnosili zaštitniku građana zbog kršenja ekonomskih prava i da ta prava ne smeju da budu dovedena u pitanje čak ni zbog rešavanja ekonomske krize.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević ocenila je da su pojedini sudovi u Srbiji „pretrpani“ predmetima, što građanima otežava pristup efikasnom pravosuđu, ali i da se čini da su sudovi još uvek pod političkim uticajem.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović kazao je da je Janković često bio oslonac nezavisnom i istraživačkom novinarstvu i da je zbog ukazivanja na manjak medijskih sloboda bio izložen pokušajima urušavanja funkcije zaštitnika građana.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga