Janković u Briselu: Građani Srbije gube poverenje u EU koja povlađuje Vučiću

"Ne podržavajte lažnu stabilnost u Srbiji"

27. apr 2017

Bivši zaštitnik građana Saša Janković je poslanicima Evropskog parlamenta predočio da se vlast u Srbiji održava lažnom stabilnošću i rekao da evropske institucije to ne bi smele da podržavaju jer time gube poverenje, i štete temeljnim vrednostima Evropske unije i same države Srbije.

Janković je to izjavio posle susreta s nekolicinom poslanika i saradnika predsednika EP Antonija Tavanija, naglasivši da su protesti u Srbiji „autentični izraz volje građana da imaju državu, da imaju institucije, da zakoni važe i da se poštuju“.

Protesti srpskih građana su takođe, preneo je Janković sagovornicima u EP, izraz „protivljenja puzajućoj diktaturi koja nastaje u Srbiji“.

„A povodom političkog pokreta u Srbiji koji predvodim, objasnio sam da se tek organizujemo na platformi društvene pravde i vladavine prava i da taj pokret predstavlja autentičnu stvarnu alternativu situaciji u Srbiji koja stvarno postaje deprimirajuća“, rekao je on.

Na pitanje novinara da li je stekao utisak da evropski parlamentarci i sami vrlo dobro znaju kakava je situacija u Srbiji kad je u pitanju vladavina prava, Janković je uzvratio da se „to na neki način ovde (u Briselu) zna“.

„A nedostajala je“, po njegovim reccima, „iskrena, autentična alternativa koja bi bila zaista sazdana na vrednostima o kojima naš režim priča, ali nažalost radi sve suprotno od toga“.

„Bilo bi jako dobro kada evropske institucije ne bi padale u zamku da zbog reklamiranja lažne stabilnosti gube kredibilitet“, istakao je bivši ombudsman i naglasio da je „u Srbiji na nama da stvorimo autentičnu političku organizaciju koja će građane Srbije povesti ka istinskoj dobrobiti, a ne ka prividu stabilnosti“.

Po njegovim rečima, „evropske parlamentarce je interesovala situacija u Srbiji posle izbora, protesti u Srbiji i budućnost političkog pokreta“ koji on predvodi.

„Što se tiče situacije posle predsedničkih izbora, ja sam istakao da režim u Srbiji gubi poverenje naroda i da se održava na osnovu lažne stabilnosti koju na neki način i iskorišćava da bi pridobio i poverenje evropskih zvaničnika“.

Janković je dodao da je sagovornicima u parlamentu EU „rekao i da građani Srbije gube poverenje u evropske institucije zbog toga što one često izgleda da povlađuju Aleksandru Vučiću nadajući se da će na taj način zaista doprineti stabilnosti, ali suštinski ruše elementarne vrednosti na kojima je sazdana Evropska unija, a i sama država Srbija“.

Bivši ombudsman je razgovarao sa potpredsednicom evropskog parlamenta Ulrike Lunaček, potpredsednikom grupe socijalista i demokrata Džoom Vajdenholcerom, predsednikom grupe liberala Hansom Van Balenom, poslanicima u Evropskom parlamentu Tanjom Fajon, Sorajom Post, Igorom Šoltesom, Jozom Radošom, Ivom Vajglom, Ivanom Jakovčićem i drugima.

Razmenio je mišljenje i sa savetnicima za spoljne poslove, odbranu i bezbednost u kabinetu predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija i više parlamentarnih grupa.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga