Janković: Što je Vojvodina jača, jača je i Srbija

“Srbija nije njegova, Srbija je naša"

25. mar 2017

Predsednički kandidat Saša Janković izjavio je danas u Novom Sadu da će jaka Vojvodina značiti i jaku Srbiju.

“Oslobodimo Novi Sad, Vojvodinu, Srbiju! Što je jači Novi Sad, što je jača Vojvodina, to je jača i Srbija”, rekao je Janković na predizbornom mitingu na Pozorišnom trgu u Novom Sadu pred više hiljada građana.

On je ocenio da Srbiju vode “navijački huligani”, kao i oni koji građane nazivaju “ološem”.

“Ali, nije više pitanje ko su oni, nego ko smo mi. Ovo je pitanje da li će bilo ko od vas moći da radi bilo šta a da nekome ne mora da ljubi skute. Molim vas da ne glasate za mene, glasajte za sebe”, kazao je Janković.

Poznati košarkaški trener Dušan Ivković rekao je da predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić “non stop laže” i optužio ga da želi da zavede diktaturu u Srbiji.

On je Jankoviću poklonio košarkašku loptu na kojoj je napisao broj jedan, jer je Janković prvi na izbornom listiću za predsedničke izbore u Srbiji. Janković je potom tu loptu bacio u publiku.

Reditelj Kokan Mladenović ocenio je da su slučajevi poput rušenja četvrti Savamala u Beogradu i uklanjanja umetničkog murala u centru Novog Sada pokazatelji fašizacije društva. “Da ne bismo doživeli neku svoju Kristalnu noć, vreme je da kažemo dosta”, rekao je Mladenović.

Sasa Jankovic Novi Sad foto Dinko GruhonjicReditelj Zdravko Šotra rekao je da treba čitati pisma Ive Andrića iz dvadesetih godina prošlog veka i pisma Tomasa Mana iz tridesetih godina 20. veka, o dolasku fašista i nacista na vlast. “Strašno je što prepoznajemo sebe u tim svedočenjima klasika”, kazao je Šotra i pozvao građane da svim svojim prijateljima kažu da treba da izađu na izbore, jer će u suprotnom u suštini glasati za Vučića.

Profesorica Srbijanka Turajlić kazala je da Srbija nije ukleta zemlja, niti su njeni građani ukleti ljudi. “Srbija nije njegova, Srbija je naša. Mi smo ti koji će zaustaviti njegove autobuse, makar morali da ležimo na putu”, kazala je ona.

Glumac Sergej Trifunović nabrojao je deo obećanja koje nije ispunio Aleksandar Vučić i poručio da građani moraju da se izbore da se uspostavi država i sistem koji funkcioniše.

Akademik Dušan Teodorović rekao je da se ne sme zaboraviti šta je Vučić govorio o Bošnjacima dok je bio u Srpskoj radikalnoj stranci. “Sram te bilo, Aleksandre Vučiću!”, kazao je Teodorović.

Istoričar umetnosti Nebojša Milenković ocenio je da su građani prestali da se plaše i dodao da tako “počinje svaka revolucija”.

Sasa Jankovic Novi Sad foto Dinko Gruhonjic3Građani su nosili zastave Srbije, Vojvodine i Jankovićeve predizborne zastave, kao i crvene, plave i bele balone.

Nosili su transparente “Ako vam je dobro, onda ništa”, “Nećemo vam praštati”, “Udri – jače, ruši – bolje, beži – brže”, Zadnji voz za Srbiju 2.4.2017”, “Bez straha”, “Kako ste, premijeru?”

Posle mitinga organizovana je šetnja centralnim gradskim ulicama. Na čelu kolone bili su veliki predizborni transparent Saše Jankovića i dobošari, a građani su uzvikivali “Pobeda!”

Skup je obezbeđivala policija, kao i privatno obezbeđenje i incidenata nije bilo.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga